Annons
Nyheter

Löfvens motning av Lööf kan bli ödesdiger för partiet

S-ledaren Stefan Löfvens tilltag att mota bort centerledaren Annie Lööf i partiledardebatten i TV4 kan bli ödesdiger. Han har fått utstå mycket kritik i andra medier efter incidenten.
Nyheter • Publicerad 13 september 2014
Foto: 

Det visar en studie som medieanalysföretaget Retriever gjort av fem partiledardebatter i Aftonbladet, Expressen, SR, TV4 och SVT de senaste två veckorna.

Han är den partiledare som får mest negativ publicitet i de drygt 1 000 artiklar som skrivits kring debatterna och som Retriever analyserat.

Annons

– Det är häpnadsväckande att Löfven framställs som den mest negativa partiledaren, säger medieanalytiker Ioanna Lokebratt på Retriever till TT.

Det är inte Jimmie Åkesson, som man möjligen skulle kunna tro, utan Löfven, som får mest negativa artiklar, 23 procent medan Åkesson ligger på 18 procent.

Efter torsdagens partiledardebatt sade Annie Lööf först att Löfven knuffat henne då hon ville lämna över rapporten om energibehoven. På fredagen nyanserade hon dock sitt uttalande och sa att det snarare handlade om en fösning.

Enligt Lokebratt får Löfven ofta ta emot kritik från experter som inte tycker att han kommer fram bra, så fösningen kan bli ödesslaget mot honom:

– Just den debatten fortsätter och återkommer många gånger utanför partiledardebatten. Det har definitivt inte varit någon bra debatt för honom.

Retriever har även tittat på hur debatterna omskrivs i sociala medier. Även där var det mycket fokus på Stefan Löfven efter Lööffösningen i TV4, enligt Lokelbratt.

Den partiledare det skrivits mest positivt om är Fredrik Reinfeldt, 13 procent av artiklarna är till hans fördel. När han utbrast i: "Vi kommer att slåss för arbetslinjen tills vid dör", gav det beröm för "riktigt" engagemang.

Annie Lööf är den partiledare som lyft i valspurten. Hon är den som efter Reinfeldt fått mest positiva reaktioner i övriga medier efter debatterna.

– Det är varit lyckat för henne. Hon har fått beröm för sitt sätt att föra debatten retoriskt.

Löfven gav henne också lite draghjälp i SVT:s slutdebatt på fredagen när han berömde hennes sätt att debattera klimatfrågan: "Det tycker jag var bra av dig".

– Jag är väldigt glad över att man ser både mitt ledarskap men också vad Centerpartiet driver för åsikter. Jag har under mina tre år som partiledare sagt att val avgörs på valdagen och valdagen är i morgon. Jag hoppas givetvis att den positiva medvind vi nu känner ska hålla i sig, säger Lööf.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons