Annons
Nyheter

Kan tvingas backa från vallöften

Socialdemokraternas vallöften är klart dyrare än Alliansens och ger arbetslösa och sjuka mer i plånboken.
Nyheter • Publicerad 3 september 2014
Foto: 

Men Stefan Löfven kan få backa från en del i förhandlingar med Miljöpartiet.

S valmanifest innehåller satsningar på totalt 40,5 miljarder kronor. Det mesta känns igen sedan tidigare, till exempel en 90-dagarsgaranti för unga med 32 000 traineeplatser, ett löfte om mindre klasser och pengar till punktligare tåg. Dessutom lovar S högre a-kassa och sjukpenning och 100 kronor mer i barnbidrag.

Annons

Plånboken

– Vi prioriterar investeringar i skolan och välfärden. Vi kan uträtta mycket mer än regeringen och vi ser till att skapa större utrymmen, säger S-ledaren Stefan Löfven.

– Vi lägger ett valmanifest som visar att vi har råd med förändring.

Han får pengar till löftena genom att bland annat höja krogmomsen, införa en ny vägslitageavgift för tung trafik och slopa rabatten till arbetsgivare som anställer unga.

Väljarna har tröttnat på en politik som bara handlar om nästa hundralapp i plånboken, enligt Löfven. Men jämfört med alliansens förslag blev det ändå betydligt fler plånboksfrågor i S-manifestet.

Förslagen om att höja taket i sjukförsäkringen och a-kassan kan ge tusenlappar i plånboken för sjuka och arbetslösa, om S-löftena genomförs.

Kompromisser

Löfven kan inte räkna med att ensam få igenom alla sina förslag. Om han vinner valet måste han samarbeta med minst ett annat parti och han har pekat ut MP som en "naturlig" partner. Men han ger inga besked om vad han kan tänka sig att kompromissa om.

Överlag får S-manifestet godkänt av MP:s språkrör Åsa Romson. Men hon tycker att det är magert på miljö- och klimatområdet, både när det gäller satsningar och skatter och ser tuffa förhandlingar om bensinskatt och flygskatt framför sig om de rödgröna ska bilda regering.

Men det finns också andra konfliktfrågor, där det inte alltid är kronor och ören som är den egentliga stridsfrågan. S vill ha kommunalt veto när en ny friskola startar, det vill inte MP. S vill satsa mer på försvaret, MP dra ner. MP vill stänga två kärnkraftreaktorer, det vill inte S. MP vill avveckla vapenexport till diktaturer, S hänvisar till en utredning. MP vill ha friår, S gillar det inte. Och till skillnad från S vill MP inte bara ha kvar den halverade krogmomsen utan också utöka den till andra tjänster som lagning av kläder, skor och cyklar.

Annons

Magert valfläsk

Allianspartiernas gemensamma valmanifest, som presenterades dagen före, innehöll magrare valfläsk. Det ska i stället signalera ekonomiskt ansvarstagande och ett tryggt regeringsalternativ. På en valbuss till Uppsala och Västerås kritiserade statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg S-manifestet.

– Det måste löna sig att arbeta, och då duger det inte att ställa ut löften på 40 miljarder som finansieras med skatter på unga, jobb och företag, då slår man undan benen för jobben, sade Borg.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons