Annons
Nyheter

De unga politikerna är redo att ta över Borås

BT har träffat fyra unga politiker, som i höst för första gången kan bli invalda i Borås kommunfullmäktige - och sänka medelåldern. Samtidigt hårdnar det politiska klimatet i Sverige, där hot mot politiker blir allt vanligare.
Nyheter • Publicerad 15 juni 2014
Foto: 

Allt talar för att medelåldern i Borås kommunfullmäktige kommer att sjunka efter höstens val.

Sex av de nio partier som sitter i fullmäktige i dag har en klart yngre snittålder hos sina kandidater i det här valet, jämfört med 2010. Skulle valresultatet i september bli identiskt med det för fyra år sedan, så faller medelåldern i fullmäktige med två år till 45,7 år.

Annons

Moderaterna har minskat snittåldern hos sina kandidater med drygt tio år jämfört med förra valet.

– MUF har aldrig haft så många personer på region-, riksdags och kommunlistan som nu i höst. Gör vi ett bra val kommer Moderata ungdomsförbundet att ha fler förtroendevalda än till exempel Miljöpartiet, säger Oliver Öberg (M) som är ordförande för ungdomsförbundet MUF i Södra Älvsborg.

Hans politiska intresse väcktes redan i slutet av mellanstadiet, när han gick till Moderaternas lokal i dåvarande hemstaden Ulricehamn och bad om kampanjmaterial inför folkomröstningen om EMU.

– Jag och en äldre kompis tyckte att det var självklart att det här med EMU var något för Sverige.

EMU-omröstningen 2003 - då var du bara 13 år?

– Haha, ja jag kanske var lite speciell. Men jag tyckte det var roligt, som 13-åring kanske man inte hade den mest förfinade retoriken. Men det var en kittlande känsla att försöka läsa på om ett ämne och försöka övertyga människor som kanske var äldre än mig.

För Therése Björklund (S) började intresset när hon gick med i ungdomsförbundet SSU som 16-åring.

– Jag har nog alltid varit Socialdemokrat. Dels handlar det om min klassbakgrund och uppväxt, jag såg tidigt strukturerna i samhället. Men det var först när jag gick med i SSU som jag kunde sätta ord på det.

Hon berättar att vägen fram mot den roll hon har i dag, som ordförande för SSU i Södra Älvsborg och kandidat till både kommunfullmäktige och riksdagen, inte har varit spikrak.

– Trösklarna som jag möter har inte kommit från mitt parti utan från samhället runt omkring. Det handlar om pressen i skolan, att jag alltid haft ett extrajobb och sånt. Samhället måste ta ett ansvar att introducera politik som en naturlig del av livet. Det finns 18-åringar i dag som inte vet att det finns ungdomsförbund.

Annons

I maj gjorde Sveriges Radio en undersökning bland 169 distrikts- och förbundsordförande i riksdagspartiernas ungdomsförbund.

Av de som svarade uppgav drygt hälften att de blivit hotade, trakasserade eller utsatta för våld i sin roll som politiker.

Oliver Öberg blev under förra året mordhotad på en privat fest, och tvingades fly när en festdeltagare ville diskutera invandringspolitik och blev aggressiv.

Händelsen har lett till ett åtal för olaga hot som nu ska upp i Borås tingsrätt.

Thérese Björklund fick sitt hot hemskickat i brevlådan, handskrivet utan avsändare.

– Det var något i stil med "tänk på vad du säger, annars...". Enligt avsändaren var det för att jag var feminist, antirasist och socialdemokrat. Hot är något som alla får erfara i dag, oavsett vem man är. Det är väldigt viktigt att man pratar om det, att det inte är okej. säger Therése Björklund.

Hotet polisanmäldes, men eftersom avsändaren var anonym ledde det ingen vart.

– Samtidigt var det här något som jag var medveten om när jag blev ordförande i SSU. Jag visste vad jag gav mig in på.

Johan Österlund (SD), förstanamn på partiets valsedel i Borås, har blivit hotad flera gånger under torgmöten och skolbesök.

– Det är när argumenten tryter, när de inte har något att komma med. Då blir det hot, obekväma frågor och mindre påhopp.

Namn: Therése Björklund, Socialdemokraterna

Ålder: 20 år

Bor: Norrby, tidigare Kristineberg

Gör: Pluggar psykologi.

Kandiderar: Kommunfullmäktige, riksdagen

De tre viktigaste frågorna för Borås:

1) Gratis kollektivtrafik för att utjämna skillnaderna mellan rika och fattiga, och för att det är klimatsmart att satsa på tåg och buss istället för bil.

2) Körkortsutbildning till eleverna på omvårdnadsprogrammet, för att stärka en grupp som sällan prioriteras och för att dels säkra möjligheterna till anställning för eleverna men också möjliggöra för den offentliga sektorn att hantera kraven på fler anställda inom vård och omsorg.

3) Satsningar på bostadspolitik för att bygga bort bostadsbristen och för att främja integration och en bättre levnadsmiljö.

Namn: Oliver Öberg, Moderaterna

Ålder: 24

Bor: Tullen, Borås

Gör:Jobbar som markarbetare, påbörjar studier vid Högskolan i Borås till hösten.

De tre viktigaste frågorna för Borås:

1) Stoppa slöseriet med våra skattepengar

2) Fler alternativ inom skola, vård och omsorg

3) En mer attraktiv och trygg stadskärna med fler bostäder

Namn: Johan Österlund, Sverigedemokraterna

Ålder: 25 år

Bor: Centralt i Borås

Gör: Seglar, tränar och reser.

Kandiderar: Kommunfullmäktige, regionfullmäktige

De tre viktigaste frågorna för Borås:

1) Integration

2) Bemanning i förskolan

3) Nej till ett kongresshus

Namn: Hanna Bernholdsson, Miljöpartiet

Ålder: 20

Bor: Med sambo på Göta

Gör: Jobbar på Wallvision/Mr Perswall

De tre viktigaste frågorna för Borås:

1) Att Borås Stad satsar på förnybar energi samt att kollektivtrafiken utökas

2) Att Borås Stad blir en jämställd kommun, med lika villkor för kvinnor och män såväl hemma som i arbetslivet

3) Att utöka lärartätheten samt minska barn- och elevgrupperna i förskola och skola

Erik Terneborn
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons