Annons

Valbussen blev en succé

Fler förtidsröstar.
I Ulricehamn har en mobil vallokal underlättat för väljarna. Men i Herrljunga har den som vill rösta innan valdagen vackert fått traska till biblioteket.
Ulricehamn • Publicerad 18 september 2010
Fredrika Ragnar tar emot Roland Carlssons röst, registrerar den och lägger i lådan. ? Jag har aldrig förtidsröstat men nu var det så nära och bra till valbussen, säger Roland.
Fredrika Ragnar tar emot Roland Carlssons röst, registrerar den och lägger i lådan. ? Jag har aldrig förtidsröstat men nu var det så nära och bra till valbussen, säger Roland.Foto: Hannah Larsson

I Ulricehamn har den mobila vallokalen gjort succé. Den har kompletterat förtidsröstningen, som pågått sedan den 1 september i stadshuset.

– Vi är rätt ensamma inte bara i Sjuhärad, utan i Sverige, om mobil vallokal, säger kanslichef Anita Dahlengren.

Annons

I går hade nästan 1?000 personer röstat i valbussen som varit ute såväl för- som eftermiddagar och kvällar.

– Vi har fått otroligt mycket positiv respons från väljarna att de får komplett service och har nog fångat upp en del spontanröstare som kanske inte hade röstat om de inte fått tillfälle så här enkelt.

På Trädets marknad röstade 72 personer, varav flera tillhörde andra kommuner. Det möjliggjordes tack vare trådlös internetuppkoppling för att få tillgång till röstkort och valsedlar.

Bussen har även servat äldreboenden och Tingsholmsgymnasiet där många förstagångsväljare tar chansen. Sista stoppet inför valdagen görs på Lager 157 i Gällstad i dag kl. 11–16.

Förstagångsväljare

– Ingen ska låta bli att rösta för att det är för krångligt att ta sig till en vallokal.

När BT besöker valbussen vid Tingsholmsgymnasiet, har några förstagångsväljare precis röstat. Fredrika Ragnar och Ingrid Johansson har fått hjälpa dem tillrätta.

– Men många säger också att de vill gå till vallokalen just på valdagen, säger Ingrid Johansson.

Förtidsröstade

– Alla tycker att valbussen är smidig. Särskilt uppskattade är vi i orter som blivit av med sin vallokal, berättar Fredrika Ragnar.

Annons

Herrljungaborna Sonny Håkansson och Siv Håkansson förtidsröstar för första gången eftersom de kommer vara på resande fot under valdagen.

– Fast det förtar lite av känslan, det är ju roligt att gå till vallokalen och träffa folk, menar Siv Håkansson.

Röstmottagaren Åke Henningsson säger att förtidsröstning har varit ovanligt populärt i år i Herrljunga. När BT besöker biblioteket, blir det kö.

– Många vet inte om att de kan ångra sig genom att gå och rösta på själva valdagen, så jag brukar berätta det. Vissa röstar ju redan den 1 september och mycket kan hända på nära tre veckor.

I centralorten har uppemot 200 personer röstat varje dag. Även till biblioteket i Ljung har tillströmningen av förtidsröstare varit god.

Åke Henningsson kontrollerar identitet, delar ut kuvert och hjälper de röstande till rätta.

– Jag påminner om att det bara får vara en valsedel per kuvert. Lådan med rösterna låses in i kommunhuset och tas med till vallokalen för räkning på valdagen.

Hannah Larsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons