Annons
Danskvällarna i Vegby är välbesökta men inga unga dyker upp.
Ulricehamn • Publicerad 22 juli 2008
Full fart på dansgolvet i Vegby.
Full fart på dansgolvet i Vegby.Foto: Göran Jakobsson

Det är ute i tid, de danssugna som möter upp då det är trivseldans i Vegby.

Och när orkestern spelar upp fylls dansgolvet direkt.

Annons

Något avvaktande trugande är det inte tal om.

Mörka moln såg hotfulla ut då PRO Åsunden ordnade dans på Sämshov i förra veckan. Regnet höll sig i närheten, men just när dansen satte igång tittade solen försiktigt fram ett tag.

Under sommaren är det danser växelvis i Vegby och Timmele. Tidigare kallade man det pensionärsdanser, men man ville nå även andra danssugna. Därför döpte Timmele om det till motionsdans för något år sedan och idag kallas det trivseldans både i Vegby och Timmele.

Men i praktiken har man inte märkt någon direkt skillnad.

–?Det är likadant överallt. De unga uteblir, och allt eftersom den äldre danspubliken faller ifrån glesnar leden, säger Tommy Danielsson, kapellmästare i kvällens orkester med hans namn.

Detta tycker både han och de övriga orkestermedlemmarna Sten-Åke Hedin, Gösta Forsberg och Jan Lext, är synd. De är hemmahörande i Trollhättan och märker att intresset för dansmusiken finns, men dansar gör man allt mindre.

– Det händer att vi spelar på campingplatser och liknande och dansbanan är nästan tom. Men när vi slutar kommer folk fram och vill att vi ska fortsätta att spela. De sitter nämligen i tälten och lyssnar på musiken och verkar gilla den.

Om den kommande tv-satsningen på dansmusik kan medföra ett trendbrott är man tveksam till, men man hoppas på det, liksom att det blir fart på dansundervisningen i skolan.

Till Vegbydanserna brukar ett drygt hundratal komma. Även här har antalet minskat något.

Men Vegby är känt för ett mycket bra dansgolv samt förhållandevis mycket män. Damdominansen är annars rätt påtaglig på denna typ av danser.

Annons

Och så är Vegby även känt för sina ägg, och ansjovismackor, en gammal tradition med rötterna i de en gång så populära Sämsjökarnevalerna.

Vad som utmärker trivseldanserna är det flitiga dansandet. Publiken kommer för att dansa och ingenting annat.

I halvtid är det dags för en paus och kaffe och smörgås. Det sitter bra, tycker de flesta besökare, trötta efter att ha dansat till cirka 30 låtar. Och sedan återstår lika många innan den trevliga trivseldansen är slut för denna gång.

Göran Jakobsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons