Annons

Unikt väderfenomen inträffade i Timmele: ”Magiskt”

När solen stod som högst på himlen under måndagen inträffade något som fick flera vittnen att tappa hakan. En halo välvde sig över den blå skyn och inneslöts till råga på allt av en sällsynt superlateral båge.
– Det är inte ofta man ser sånt här, säger meteorologen Emma Härenstam.
Timmele/Nöre/Trädet • Publicerad 28 december 2021
Johan Sondell lyckades fota halon och dess yttre superlaterala båge i Timmele under måndagen.
Johan Sondell lyckades fota halon och dess yttre superlaterala båge i Timmele under måndagen.Foto: Privat

Klockan var runt tolv på måndagen när solen skapade ett sällan skådat skådespel på den klarblå himlen. Över det runda klotet syntes en lysande båge som med meteorologiska termer kallas för halo.

– Det var helt magiskt. Det var rena rama turen för jag skulle bara ut och hämta ved och det varade bara några minuter, säger Anne Bergqvist, som tillsammans med sin man beskådade fenomenet från sin tomt i Nöre.

Annons

Just det faktum att halon fick sällskap av en regnbågsliknande omslutande form gjorde det hela alltmer speciellt, menar Anne Bergqvist.

– Jag har aldrig sett det ihop förr, det var helt sjukt. Man kände sig väldigt liten, när hela himlen var full med ljusfenomenet.

bild 1/4
Anna Luise Claesson fångade ljusfenomenet vid Frännarp runt klockan halv tolv på måndagen.
Ljusfenomenet över stugan i Nöre slog Anne Bergqvist med häpnad.
Mot norr bildades en dimbåge, som Anne Bergqvist också lyckades fånga på bild.
Även i Trädet syntes halon.
Anna Luise Claesson fångade ljusfenomenet vid Frännarp runt klockan halv tolv på måndagen.
Ljusfenomenet över stugan i Nöre slog Anne Bergqvist med häpnad.

Även Johan Sondell från Sundsvall, som är och hälsar på sina svärföräldrar i Timmele, fick syn på naturföreteelsen vid strax innan tolv på måndagen.

– Jag tyckte det var fräckt. Vi pratade om det dagen innan när man riktigt såg iskristallerna i luften, att det skulle kunna uppstå. Då såg vi ingen, utan det blev i går i stället, säger Johan Sondell.

”Det är riktigt bra att de har lyckats fånga detta på bild.”
Emma Härenstam, meteorolog SMHI

Enligt SMHI bildas en halo när solen lyser genom små, små iskristaller i luften. Ordet härstammar från grekiskan och betyder just cirkel. Många gånger framträder den på himlen i samband med annalkande nederbördsområden. Något som verkar stämma på dagens prognos, då ett snöfall väntas dra in över Ulricehamnsområdet under tisdagen.

– Många gånger tyder en halo på att det kan vara en väderfront på ingång, i det här fallet är det varmare luft som kryper in, säger SMHI-meteorologen Emma Härenstam.

Att en halo uppstår vid en kall väderlek som gårdagens är inte helt ovanligt, menar hon. Men den yttre färgade bågen som syns på bilderna är desto mer unik. Enligt Härenstam kallas den för en superlateral båge, vars färger syns i omvänd ordning jämfört med en regnbåge.

– Den är väldigt sällsynt, den ser man inte ofta, så det är riktigt bra att de har lyckats fånga detta på bild.

Evelina SegerqvistSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons