Annons

Spökerierna i Påbo blev tv-program

Den gamla folkskolan i Påbo blev familjen Andersson-Gadolins hem. Varför det stora huset kallades spökhuset blev de snart varse om.
Ulricehamn • Publicerad 24 oktober 2010
I trappan har Robert Johansson känt doften av cigarr. Endast äldsta dottern röker. Men hon bor inte hemma.
I trappan har Robert Johansson känt doften av cigarr. Endast äldsta dottern röker. Men hon bor inte hemma.Foto: Hannah Larsson
Huset ligger mittemot Påbo kapell.
Huset ligger mittemot Påbo kapell.Foto: Hannah Larsson
Robert Johansson utanför sitt och familjens ?spökhus?. Delar av huset är från 1800-talet och var fram till 1940 folkskola i Påbo.
Robert Johansson utanför sitt och familjens ?spökhus?. Delar av huset är från 1800-talet och var fram till 1940 folkskola i Påbo.Foto: Hannah Larsson
I allrummet, där familjen har pingisbord, hemmabio och lekutrustning, är det mycket aktiviteter. Någon har hörts plinka på gitarrerna som hänger längst in i rummet.
I allrummet, där familjen har pingisbord, hemmabio och lekutrustning, är det mycket aktiviteter. Någon har hörts plinka på gitarrerna som hänger längst in i rummet.Foto: Hannah Larsson

Familjen syntes i början av veckan i TV4+ programmet Det okända, en serie som personer kan anmäla sig till för att få hjälp med spöken av ett medium.

När programmet sändes hände märkliga saker.

Annons

– Bilden försvann från tv:n och när jag sprang upp på övervåningen för att sätta på tv:n där istället, gick proppen. Det var som om någon inte ville att vi skulle se programmet, säger Robert Johansson.

Familjen flyttade från västkusten till det stora huset för fem år sedan. Sedan dess har några av familjemedlemmarna tyckt sig se, höra och känna saker — som de inte riktigt kunnat förklara.

– Dottern har sett en liten pojke i hallen. Hon pratade i början om att hon hade en lekkompis och låtsasmammor som såg till henne.

En annan dotter upplevde det som att någon gav sig på henne i duschen och såg våta fotspår på badrumsmattan. Robert Johansson blev beskylld för att lämna fotspår på det nysvabbade köksgolvet, trots att han inte gått där. Det hörs röster, någon plinkar på gitarrerna, saker försvinner, det luktar cigarrök.

Redan innan tv-programmet kontaktades, gjorde familjen sitt för att få kontakt.

– Vi gjorde ”anden i glaset” och det inträffade märkliga saker. Larmet på en bil som stod parkerad utanför började tjuta och köksbordet vek sig, hävdar Robert Johansson.

Sedan mediet kom och fick de energier som hon påstod sig komma i kontakt med ”gå emot ljuset”, har det blivit lugnare. Men inte helt.

– Någon är här och går, men det är betydligt mind-re. Barnen sover bättre och jag har inte känslan av att någon står och tittar på mig på nätterna. Men vi var inte jätterädda förut och är inte det nu heller.

Uppmärksamheten i tv fick folk att höra av sig till familjen. Bland andra en tidigare ägare till huset som lovat berätta om de ”spökerier” hon märkte av.

Vad känslan av en närvaro kan bero på, har Robert Johansson vissa teorier om:

Annons

– Det här är ett gammalt hus där mycket har hänt. Och mitt emot ligger Påbo kapell där det är begravningar då och då. Det är kanske inte så konstigt att en och annan själ som gått i skolan här flyger förbi...

Påbo skola

Skolan är gammal. Det nuvarande huset är byggt 1909, men delar av det tros vara från 1800-talet. Under 1900-talets första decennier gick barnen i omkringliggande byar i Påbo skola.

1901 meddelades det att ”lönen höjdes å decemberstämmorna för lärarinnan vid mindre folkskolan i Påbo, Gällstad, Älfsb., från 467 till 525 kronor”.

På 1940-talet lades skolan ned och byggnaden sägs därefter ha rymt textil verksamhet.

Hannah Larsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons