Annons

Sorgen efter bygdegården

För 74 år sedan upprättades bygdegården i Tvärred. Natten till i går eldade någon ned den till grunden.
Ulricehamn • Publicerad 9 februari 2011
Tvärreds gamla bygdegård brann ner natten till tisdagen. Ägaren Tommy Johansson (till höger) samt paret Inger och Martin Josefsson sörjer och minns det gamla feststället. - Här firades min 50-årsdag, säger Martin. Runt halv två-tiden natten till i går stod den gamla bygdegården i brand.
Tvärreds gamla bygdegård brann ner natten till tisdagen. Ägaren Tommy Johansson (till höger) samt paret Inger och Martin Josefsson sörjer och minns det gamla feststället. - Här firades min 50-årsdag, säger Martin. Runt halv två-tiden natten till i går stod den gamla bygdegården i brand.Foto: Joakim Eriksson/Agena foto
Foto: Håkan Persson

– Jag minns när den byggdes och hur roligt vi haft i den, säger Martin Josefsson, 89.

Under hela 1937 byggdes bygdegården och året därpå invigdes den. Entreprenörskostnaden uppgick till 4 650 kronor.

Annons

Efter det har den varit en samlingspunkt i bygden.

– Det var Sveriges Lantbruks Ungdom (SLU) som låg bakom den men de hade mycket hjälp av Bondeförbundet också. Jag var inte så gammal men visst minns jag när de byggde och när den stod klar, säger Martin Josefsson.

I mitten av 50-talet var han en av de som köpte en andel av bygdegården för att den skulle kunna renoveras. Han har kvar andelsbeviset – som än idag gör honom till hedersmedlem.

– Det har varit så många roliga händelser i den här byggnaden, säger han och blickar ut över grunden som än i går eftermiddag stod i lågor på vissa ställen.

– Det har varit teater och revyer och sådant här. Jag minns framför allt revyerna när sockenpamparna, alltså de som satt med i fullmäktige, fick sig några rejäla kängor, säger han.

Sista året fastigheten användes som bygdegård var 1995. Sedan fick man en lokal i Tvärredsskolan där den nuvarande bygdegården är. Tommy Johansson är ägare av den gamla bygdegården och har använt den som lagerlokal.

När räddningstjänsten kom till platsen natten till i går var det redan övertänt.

Polisen är i princip säker på att branden anlades. Lars Ullegård, inre befäl vid polisen i Borås, säger till BT att det trots den starka misstanken om mordbrand inte kommer att göras någon teknisk undersökning.

– Byggnaden är så nedbrunnen att det inte är någon idé att göra någon teknisk undersökning – det finns ingenting kvar att undersöka.

En dörr hade brutits upp på baksidan av byggnaden och färska fotspår fanns på platsen.

Annons

– Tyvärr gjorde det dåliga vädret att det inte gick att säkra fotspåren, och mycket lutar åt att vi inte kommer att kunna hitta någon med hjälp endast av den uppbrutna dörren, säger Ullegård.

Tommy Johansson var i går bedrövad.

– Jag har aldrig haft någon ovän vad jag vet, så jag förstår inte vem som har gjort det här. Jag kan tänka mig att de gått in för att göra inbrott och sedan blivit besvikna när de inte hittade något av värde, och då tänt eld i stället. I nuläget kan jag inte svara på om vi kommer att bygga upp den igen, säger Johansson.

Oskar Pålsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons