Annons

Sjuhäradsbo Romsons närmaste medarbetare

Göran Enander, före detta miljöchef i Ulricehamn, kommer att spela en stor roll för regeringens miljöpolitik.
Ulricehamn • Publicerad 14 november 2014
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

– Det är klart att man har makt och inflytande i en sådan här position, säger den nyblivna statssekreteraren hos klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP).

Statssekreteraren har dubbla roller: dels att vara högste chef för tjänstemännen, dels att verka politiskt som miljöministerns närmaste medarbetare.

Annons

– Det innebär att jag ser till att hon får det beslutsunderlag hon behöver för att regeringen ska kunna fatta kloka beslut.

Kan du personligen initiera ärenden?

– På ett departement är det väldig interaktion mellan politiska ledningen och tjänstemännen, och jag är länken däremellan. Det är klart att jag har möjlighet att föreslå saker internt, men det är ministern som har sista ordet.

Just nu har miljödepartementet stort fokus på förberedelser inför nästa års globala FN-konferens i Paris.

Göran Enander har också ägnat de första veckorna på det nya jobbet åt detaljarbete kring budgetbeslut om höjda anslag till miljöåtgärder som sanering av mark, skydd av natur, skötsel av skyddade områden och klimatanpassning.

– Det tredje är det stora klimatinvesteringsstödet där vi öppnar för kommuner att söka stöd för åtgärder som minskar lokala klimatutsläpp. Beslutet kom i budgeten och vi håller på och diskuterar detaljer om ansökningsförfarande och annat, säger han.

Anslaget på 200 miljoner 2015 och därefter 600 miljoner per år kan exempelvis användas till kommunala förbättringar inom trafik- och energiområden. Det leder till nysatsningar i miljardnivå eftersom medfinansieringsprincipen ska tillämpas.

– Tanken är att hjälpa kommunerna att genomföra åtgärder som inte har varit lönsamma eller som man inte har fått fram medel till. Det här ska vara den extra skjutsen för att genomföra åtgärder, säger Göran Enander.

Han började sin yrkesbana som hälsovårdsinspektör i Borås. Som 25-åring tillträdde han jobbet som miljö- och hälsoskyddschef i Ulricehamn (1981–1987) och var därmed yngst i landet på befattningen. Karriären har därefter fortsatt med bland annat chefsbefattningar inom länsstyrelser och på departementsnivå. Närmast kommer Göran Enander från jobbet som förvaltningschef på Vetenskapsrådet.

Hannele Parviainen
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons