Annons

Politiker får extra pensionspengar

Kjell Anderssons (s) avgång var inte gratis för kommunen.
Ulricehamn • Publicerad 19 december 2008
Efter drygt 30 år inom kommunalpolitiken i Ulricehamn lämnar nu Kjell Andersson, Fästeredssund, alla sina politiska uppdrag i kommunen.
Efter drygt 30 år inom kommunalpolitiken i Ulricehamn lämnar nu Kjell Andersson, Fästeredssund, alla sina politiska uppdrag i kommunen.Foto: Lars-Åke Green

Han begärde en pensionsberäkning som slutade på 223.000 kronor i extra pensionsersättning. Alliansen accepterade detta för att bli av med honom.

Innan Kjell Andersson (s) lämnade in sin avgångsansökan till kommunfullmäktige hade han önskemål om en pensionsberäkning och den kom fram till att rimligt var en extra pensionsersättning på 223.000 kronor utöver de ordinarie pensionsförmåner alla förtroendevalda har rätt till.

Annons

Kjell Andersson riskerade nämligen att få en för låg pension eftersom han lämnar tjänsten som oppositionsråd redan nu, två och ett halvt år innan han fyller 65 år. Därför anlitade kommunen i samråd med Kjell Andersson en pensionsmäklare som föreslog att Kjell Andersson skulle få en extra pensionsförsäkring på 7.000 kronor i månaden fram till han blir pensionär. Det blir sammanlagt 223.000 kronor.

Det var kommunens förhandlingsutskott som fattade beslutet. Detta utses av kommunstyrelsen och har rätt att fatta självständiga beslut. Ordförande i förhandlingsutskottet är Roland Karlsson (c), som också är kommunstyrelsens ordförande.

Själv befinner Roland Karlsson sig just nu på semester i Egypten, kanske välbehövligt inte minst efter pensionsbeslutet. Det har nämligen inte varit något lätt beslut, enligt Gulli Håkansson (fp), också med i förhandlingsutskottet.

Man har bland annat övervägt vad det betyder för kommunen om han slutar eller vad det innebär om han inte gör det. Med tanke på de samarbetssvårigheter som har varit i bakgrunden valde man till sist att ta detta beslut.

Även Carljohan Molander (m) ingår i förhandlingsutskottet. Han vill inte säga något utan menar att det är ett avtal som rör Kjell Andersson som person. Oppositionen har däremot vägrat att vara med i förhandlingsutskottet, eftersom de vill att fler än tre ska ingå i förhandlingsutskottet

Kjell Anderssons extra pensionsförsäkring på 223 000 kronor kommer att betalas ut som ett engångsbelopp vid årsskiftet och utbetalas ut till en försäkringsförmedlare i Borås. Kjell Andersson kan sedan själv bestämma när han ska börja plocka ut pensionspengarna.

Kjell Andersson (s) själv vill inte diskutera ersättningen mera ingående.

– Något krav var det inte jag ställde, bara att få gjort en pensionsberäkning. Och det lät man göra och det är utifrån detta man kom fram till summan. Det är så här man normalt hanteras sådana här frågor i kommunerna. Jag har i övrigt inga kommentarer till min lagliga och avtalsenliga rätt till pension, säger han.

Göran Jakobsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons