Annons

Osäker framtid för små skolor

Dagarna är räknade för skolan i Brunn.
Ulricehamn • Publicerad 11 april 2008
Brunns skola hotas av nedläggning.
Brunns skola hotas av nedläggning.Foto: BI/arkiv

Och för Kölaby skola rinner tiden ut. Det är nämligen dessa skolor som drabbas i första hand om förslaget om de små skolornas framtid går igenom.

Frågan om de små skolornas framtid har diskuterats fram och tillbaka under senare i olika instanser. Efter nyår har en ny genomgång gjorts beträffande de åtta minsta skolorna i kommunen. Problemet är att antalet elever minskar och skolorna blir för många.

Annons

Nu har resultatet presenterats till ledamöterna i barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott. Senare i denna månad blir det så äntligen tur för nämnden som helhet att fatta ett slutligt beslut.

Enligt förslaget kommer två av de åtta skolorna att läggas ner, nämligen de i Brunn och Kölaby. En del förändringar blir det för en del av de andra.

Först ut blir skolan i Brunn. Den har bara månader kvar och läggs, enligt förslaget ner redan i sommar. Skolan i Kölaby får vara igång ytterligare ett läsår, och förslaget går igenom.

För eleverna i Brunn blir omställningen snabb. Befintliga klasser ska integreras i klasser på Bogesundsskolan i Ulricehamn.

Framtiden vad gäller elever i Brunn är svårbedömt. Till exempel kan man inte överblicka vad byggandet i Växthusområdet innebär.

På Brunns skola går cirka 40 procent i friskolor idag. Och när man tittar på de 16 elever som ska börja förskoleklass till hösten är det inte en enda som valt Brunns skolor utan väljer friskolor. Fördelningen av de 28 eleverna på skolan idag är ojämn och nästa läsår skulle bara bli 20 stycken, 14 skulle det vara hösten 2009, 15 hösten 2010 och så vidare.

Genom att lägga ner Brunns skola beräknar man spara drygt 700.000 kronor årligen.

Enligt förslaget kommer Kölaby skola att läggas ner sommaren 2009. Idag finns 35 elever, men antalet kommer att minska markant de närmaste åren. Lokalkostnaderna är låga och skolan i relativt gott skick, men stora åtgärder behöver göras vad gäller slöjdsalen.

Skolans elever flyttas till Blidsbergs skola, som också drabbas av minskad elevtillgång. Detta innebär dock att fler måste få skolskjuts, men hur det blir i praktiken återstår att se. En del elever kommer troligen att välja sin fortsatta skolgång i Falköpings kommun.

Genom nedläggningen i Kölaby beräknas man spara cirka en miljon kronor om året.

Så fort beslut fattats kommer diskussioner att starta med elever, föräldrar, personal och andra inblandade.

Göran Jakobsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons