Annons

Nu ska svar på gåta grävas fram

Sex arkeologer och ett trettiotal frivilliga gräver för att klargöra gåtan Fagranäs.
Ulricehamn • Publicerad 27 augusti 2014
Arkeologen Mats Hellgren går runt med gps för att märka ut exakta platsen för olika fynd. Medan de frivilliga kanske helst önskar hitta föremål från svunna tider är Mats Hellgren egentligen mer intresserad av den gamla borgens struktur. Det finns få av den här typen i Sverige.
Arkeologen Mats Hellgren går runt med gps för att märka ut exakta platsen för olika fynd. Medan de frivilliga kanske helst önskar hitta föremål från svunna tider är Mats Hellgren egentligen mer intresserad av den gamla borgens struktur. Det finns få av den här typen i Sverige.Foto: Åsa Dahlberg

Efter halva resan har man ganska bra uppfattning om borgens utsträckning.

– Det vi har möjlighet att göra är att öppna och gräva ut på strategiska platser för att klargöra grundstrukturen på borgen. Sedan ska vi lägga igen utgrävningen, säger Mats Hellgren arkeolog på Västarvet.

Annons

Klart är i alla fall att borgen byggdes någon gång på 1300-talet med engelskförlaga. Det är en så kallad Motte-and-bailey, ett förnämare boningshus som omges av en instängd gårdsplan. Borgen i Hökerum har dessutom två förborgar som förmodligen använts till smedja, djurhållning, och ekonomibyggnader.

Det som komplicerar utgrävningen smula är att Fagranäs grävdes ut av en annan arkeolog under 1940-talet och dokumentationen från den utgrävningen är dålig. Man vet inte vad de hittade förutom vissa föremål som idag finns på Borås museum bland annat en hästsko, pilar och en ljushållare.

– Det verkar som om den utgrävningen dammsög själva området där boningshuset legat, för där har vi hittat väldigt få föremål. Men nu när vi sökt oss utanför det området så har vi även börjat hitta föremål. Hade vi vetat det från början hade vi kanske koncentrerat oss på området utanför boningshuset, säger Mats Hellgren.

Att marken nu grävs ut är markägaren Lars Lidars förtjänst. Som barn bodde han i Hökerum och åkte ofta skidor vid Fagranäs. När han som pensionär återvände fick han köpa marken och i ett och ett halvt år har han röjt marken.

– Här var helt igenvuxet. 900 träd och buskar är borta så nu syns lämningarna - det gjorde de inte förut. Fagranäs är omnämnt i många urkunder men nu får marken tala. Det är spännande, säger han.

Fagranäs ligger precis vid sjön Mogden och från kullen är väldigt vacker utsikt. Lars Lidar har låtit sätta dit en bänk för den som vill vila en stund.

– Det som drar folk hit och även mig själv är gåtan Fagranäs. Vad hände egentligen här, säger han.

Fagranäs borgruin

Ligger vid Mogden i Hökerum. Byggdes under 1300-talet och siste ägaren var Gustav Tunasson ättling till både Sverker den yngre och Valdemar Sejr, kung av Danmark.

1300-talet är en orolig tid i Sverige med många pågående maktkamper. Gustav Tunasson får en dotter Bengta som gifte sig med Heine Snakenborg. Snakenborg byggde Vädersholm, en befästning inte långt bort. Arkeologerna tror att han använde sig av sten från borgen vid Fagranäs.

Åsa Dahlberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons