Annons

"Nu krävs jobb och bostad"

– Det är ett väldigt flängande just nu, jag försöker besöka alla distrikt minst en gång det här halvåret, säger vänsterpartiets ledare Lars Ohly som i går gästade Sjuhärad.
Ulricehamn • Publicerad 15 maj 2008
Ohly ser på en film från flyktingläger i Jordanien tillsammans med Haidar Nassri, kurd från Iran som tillbringat fyra år där.
Ohly ser på en film från flyktingläger i Jordanien tillsammans med Haidar Nassri, kurd från Iran som tillbringat fyra år där.Foto: Boel Ferm

Dagen inleddes med besök i Tranemo och Limmared och avslutades i Ulricehamn.

– Det är jättekul att komma till nya ställen, tyckte Lars Ohly som aldrig besökt orterna förut.

Annons

I Tranemo hade gymnasieeleverna förberett frågor med brett spektra, både seriösare och lättsammare, som om Ohly kunde tänka sig att ställa upp i tv-programmet Parlamentet.

På etableringscentret Kugghjulet i Ulricehamn hade runt 25 personer av olika nationaliteter mött upp. Flera hade frågor att ställa, bland annat Siavash Baniassadi, ursprungligen från Iran. Bland annat om hur svårt det är att hitta jobb och fick svar av Ohly, om vikten av att utbilda sig och lära sig svenska.

– Du pratar om framtiden, jag menar nu. Jag vill bara ha ett enkelt jobb.

Han tyckte också att vänsterpartiet var snällt mot flyktingar och passade på att tacka.

Lars Ohly pratade också om vikten av att alla kommuner tar emot flyktingar och om integration i samhället. De hårdare reglerna mot anhöriginvandring fick en känga.

– Nu krävs det jobb och bostad annars får invandrare vänta fyra år på att kunna få hit sina anhöriga, det skulle slita hjärtat ur kroppen på mig om det var jag.

Senare mötte Lars Ohly ulricehamnarna på torget där han inledde med att uttala sitt och partiets stöd för sjuksköterskestrejken.

Kvällen avslutades informellt på restaurang i Ulricehamn med partikamrater. Härnäst är det västkusten som får besök av Ohly.

Lars Ohly

Född: 1957

Familj: Sambo och två barn

Bor: Stockholm

Yrke: Tågmästare

Kuriosa: gick som 13-åring med i Folkpartiets ungdomsförbund

Politisk karriär: Har arbetat med fackliga uppdrag inom Seko

1987 Ersättare i partistyrelsen

1990 Ordinarie ledamot när partiet ändrade namn till Vänsterpartiet.

1994 Tog tjänstledigt från ett arbete på SJ som tågmästare för att bli partisekreterare.

1998 Invald i riksdagen

2004 ordförande för vänsterpartiet.

Sjuhäradsbesöket

I går gästade Lars Ohly Sjuhärad.

Under förmiddagen besökte han gymnasieskolan i Tranemo och glasbruket i Limmared.

Färden gick vidare till Ulricehamn där han först besökte etableringscentret Kugghjulet som integrerar invandrare i Ulricehamns samhälle.

Den sena eftermiddagen tillbringade Ohly på Järnvägstorget i Ulricehamn där han höll ett anförande och svarade på frågor.

Besöket avslutade med fotbollsspel mot den som kände sig manad.

Boel Ferm
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons