Annons

Mögel och ogräsmedel i Ica-butik

Mögel och bekämpningsmedel vid charken, kasserat kött i kylen och ingrodd smuts på väggarna.
Ulricehamn • Publicerad 13 juni 2014
Foto: 

Ica Vegby får flera allvarliga anmärkningar i en livsmedelsinspektion.

Bristerna uppdagades vid ett tillsynsbesök av Miljö- och samhällsbyggnad i början på juni.

Annons

Man hittade då mögeltillväxt i kylrummets tak vid charken. Taket stöttades upp av en träbräda som även den var mögelangripen.

BT har varit i kontakt med butiksägaren Nabil Abdulahad:

– Vi använder inte kylen så mycket och det blir ingen direkt luftcirkulation. Därför har det blivit lite mögel. Själva charkavdelningen har inte använts till köttstyckning på flera år. Vi säljer i stället färdigpackat kött.

Har ni några andra varor i charken?

– Ibland packar vi frukt där. Vi har också en ugn som vi använder när vi gör wienerbröd på sommaren. Men ingenting som har med kött att göra.

Vid charkavdelningen stod bekämpningsmedel mot ogräs, vilket ledde till en anmärkning.

– Det var ogräsättika som är naturligt. Det är inget riktigt bekämpningsmedel. Vi hade fått det levererat till oss precis innan inspektionen.

Livsmedelsinspektören fann gamla frukter och grönsaker i kylrummet. I kylen vid charken låg kasserat kött.

– Ställer vi de varorna ute kommer det att börja lukta. När sopbilen kommer slänger vi det direkt. Det står på speciella vagnar och kommer inte i kontakt med andra varor, säger Nabil Abdulahad.

Inspektören anmärkte också på att strömbrytare och väggar var smutsiga. Enligt beslutet har man anmärkt på den "ingrodda smutsen" tidigare.

Annons

Den grillade kycklingen och revbenen var bristfälligt märkta. Bland annat var bäst-före-datumet satt till tio dagar efter packdag på revbenen. Svensk dagligvaruhandel rekommenderar fem dagar.

Butiken har tidigare fått anmärkningar som inte åtgärdats och det kommer att tas ett beslut om föreläggande. Miljö- och samhällsbyggnad kommer även att göra en extra kontroll.

Jonas Ekelund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons