Annons

Miljövänlig turism i sakta mak

Ätradalen kan bli världens första så kallade Slow Valley.
Ulricehamn • Publicerad 6 december 2008
Ulf Svensson, ordförande i Kulturvägen ekomuseum Västergötland, hoppas mycket på den nya projektet Slow valley.
Ulf Svensson, ordförande i Kulturvägen ekomuseum Västergötland, hoppas mycket på den nya projektet Slow valley.Foto: Göran Jakobsson
Det finns en utförlig folder på tre språk om Kulturvägen.
Det finns en utförlig folder på tre språk om Kulturvägen.Foto: Göran Jakobsson

Det handlar om turism i långsam takt och i samklang med miljön. Bland annat ska turisterna kunna ta sig fram på miljövänligare sätt än med bil. En förstudie om frågan är på gång.

Det nya projektet ska hjälpa företagare som har idéer om hur turismen ska utvecklas i inlandet. Det första steget är att ta reda på vilka intresse företagare har för satsningen.

Annons

– Begreppet Slow Valley är lånat från slow-foodtrenden. Det är ett EU-finansierat projekt i samarbete mellan Leader i Halland, Sjuhärad och Östra Skaraborg. Jag tror att det finns mycket att hämtas för de inblandade i samarbete, säger Ulf Svensson i Böne.

Han är ordförande i Kulturvägen – Ekomuseum Västergötland som drivs som en ekonomisk förening. Medlemmar är olika aktörer inom besöksnäringen längs Kulturvägens sträckning. Den ekonomiska föreningens syfte är att öka turistströmmen och ge fler chansen att upptäcka allt det fantastiska som finns i området. En viktig uppgift är också, att genom olika utbildningar, seminarier med mera utveckla företagarna inom till exempel värdskap, varumärkesstrategi, turismkännedom och marknadsföring, och därigenom säkra kvaliteten.

I denna finns en mängd turistmål i norra delen av Ätradalen upp till Falköping. Och i Falkenberg finns också ett ekomuseum. Nu ska man knyta ihop dessa och få med även Svenljunga och Tranemo.

En förstudie är på gång. Den ska inventera vad som finns ”med hållbara förtecken” på olika områden. Det gäller bland annat frilufts- och naturaktiviteter, kulturella aktiviteter, upplevelsebaserade verksamheter och platser, lokal matproduktion och restauranger, caféer och liknande som serverar dessa, övernattningsmöjligheter, klimatsmarta resemöjligheter, historiska aktiviteter, byalagens verksamhet samt ideella, kommunala och näringslivsanknytna aktiviteter.

Till våren hoppas man vara klar med förstudien, som görs av Marita Pahlén, från Örsås och norrut, och Liselotte Abel, som ansvarar för Örsås till kusten. Och om allt går som planerat han världens första Slow-valleyturism vara verklighet om två till tre år.

På onsdag kommer en informationsträff att ordnas på Vists festgård. Då kommer Ulf Lindén från Falköping att svara på frågor, leda framtidsdiskussion och liknande. Han är en av idésprutorna bakom projektet. Dessutom blir det underhållning med julsånger och inte minst julbord.

– Vi hoppas kunna bli lite nytt folk i vår förening så vi kan växa och bli ännu viktigare inom turismen, hoppas Ulf Svensson.

Därför hoppas han att lagom många anmäler sig träffen, som av allt att döma kommer att bli mycket givande.

Göran Jakobsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons