Annons

Massiv uppslutning kring protester mot sparkrav i förskolan

Nu måste kommunen satsa på förskolorna. Neddragningar och sparkrav har nått sin gräns säger förskolornas personal.
De menar att kommunen i dagsläget inte följer skollagen.
Ulricehamn • Publicerad 15 mars 2012
Lars Holmin (M).
Lars Holmin (M).Foto: 

– Vissa investeringar kan man skjuta på men när det gäller förskolan finns skollagen som står över många kommunal beslut. Den är till för att följas. Vi menar att den inte följs, säger Carina Mattson, förskollärare och arbetsplatsombud för Lärarförbundet.

Hon är också initiativtagare till en skrivelse som i går överlämnades till kommunstyrelsen. Över 200 barnskötare och förskollärare i kommunen har skrivit under den.

Annons

– Tio dagar tog det att få in dessa namn. Jag blev själv väldigt överraskad att det blev en så stor uppslutning så snabbt. Det visar verkligen hur det står till och hur allvarligt det är i förskolan, vilka brister som finns, säger hon.

Anledningen till protesterna är det sparkrav som ligger på förskolan och andra kommunala verksamheter. Men att spara och samtidigt höja kvalitén till en nivå som krävs enligt den nya läroplanen, är en omöjlighet menar personalen och skriver att det idag är svårt att leva upp till kravet på fysisk och psykisk säkerhet inom förskolan.

– Det är brist på en helhetssyn. Det är ett systemfel i den här modellen som fördelar resurser där man ska ta hänsyn till barnantal i förhållande till pedagoger och hur länge barnen vistas på en avdelning.

Det ansträngda läget gör att de nu är oroliga över barnens och personalens hälsa.

– Hur ska framiden se ut för de här barnen som redan från början ska växa upp i de här stora grupperna i den här stressiga miljön, vad kommer det att reda till rent mänskligt? Vi är ett tålmodigt släkte, det vill ganska mycket till innan vi agerar på det här viset. Vi har en yrkesstolthet och gör ett fantastiskt jobb med de resurser vi har. Men nu går det inte längre, säger Carina Mattsson.

Nu kräver personalen att politikerna lyssnar och informerar sig om hur det ser ut i verksamheterna.

– Och att de sätter sig in de beslut de ska fatta och tänker ett steg längre. Den största besparingen på sikt är att satsa på förskolan. Vi är jätteoroliga.

Kommunstyrelsens ordförande BT Lars Holmin (M), hade inte hunnit läsa skrivelsen när BT pratade med honom igår, men han menar att sparkravet inte bara gäller förskolan.

– Vi har lagt ett generellt sparbeting på en procent i över tre år och det kommer att beröra alla verksamheter.

Men majoriteten av personalen inom förskolan är allvarligt oroade, vad säger det om situationen i kommunen?

Annons

– Det är jättetrist, samtidigt har jag fullförståelse att de bevakar sina intressen. Det är tråkigt men ekonomin ser ut som den gör, vi är inte oberoende av resten av världen.

Vad tänker du om att de menar att ni inte följer skollagen i nuläget?

– Det får ju prövas i så fall. Än så länge har vi inte blivit fällda för något, så det får stå för dem. Är det så att vi skulle bli anmälda och fällda, så är det klart att vi åtgärdar det då.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons