Annons

Loppis för Kenyas unga

Eleverna på Bogesundsskolan jobbar för att deras jämnåriga i Voi i Kenya ska få det bättre.
Ulricehamn • Publicerad 16 april 2008
Foto: Göran Jakobsson

Nyligen hade man en internationell afton och behållningen kommer att gå till Voi. I höst kommer kommunens politiker att resa dit för att utreda om Voi kan bli en formell vänort till Ulricehamn.

Det är många i Ulricehamn som är engagerade i att förbättra situationen i Voi i Kenya. Företag och kyrkan är inblandade och inte minst Bogesundsskolan.

Annons

Att det blivit Kenya som ulricehamnarna speciellt fallit för har sin förklaring. Britt och Jan-Åke Torell har arbetat som biståndsarbetare där och kan landet.

Projekt i Kenya

2004 fick makarna Torell frågan om det finns något projekt i Kenya som Bogesundsskolan kan stödja. De undersöker saken under hösten vid en uppföljningsresa i landet. Efter samråd med kyrkan i Kenya bestämmde sig Bogesundsskolan för att satsa på de föräldralösa barnen i Voi.

Men andra engagerar sig också. Fyra elever vid Tingsholmsgymnasiet har ett projektarbete om aids och samlar in pengar till Voi.

Resurscenter

2005 skänkte Bogesundsskolan pengar från en internationell kväll till arbetet i Voi. Tre elever från Tingsholmsgymnasiet och fem från EFS besökte senare Voi. Ett hus köptes in och upprustades för att användas som ett resurscenter i Voi. Huset har döpts till Bogesund’s House.

Sedan har eleverna på Bogesundsskolan jobbat vidare med en årlig internationell afton och nyligen var det dags för årets.

I de olika salarna var det full aktivitet. Många klasser ordnade loppis på insamlade varor av alla de slag. Man sålde hembakat bröd och bjöd på olika spännande utmaningar. Elever sålde mjölkdrinkar, popcorn och liknande. Och givetvis sålde man lotterier.

Ett musikkafé var inrättat i matsalen. Där framträdde musikskolans elever. Det såldes varm korv, kaffe och liknande. Och i musiksalen var det teater med elever i åk 6. Filmvisning från Voi och Bogesund’s House var det i biblioteket.

I Bogesund’s House går 20 föräldralösa elever. De får olika stöd även i sina hem, någon har fått nytt hus, andra har fått cyklar så man kan komma till skolan. Man har en skolfond som kan ge bidrag till skolavgifter och liknande. Man bygger en skola i en massajby strax utanför Voi. Man byggen ny förskola, vattentank och toaletter.

Annons

Vänort

Flera delegationer från Ulricehamn har varit i Voi och folk från Voi har besökt Ulricehamn. I dagarna kom en stor grupp åter till Sverige och i höst åker höjdare i kommunen till Voi. Förhoppningen är att Voi ska bli Ulricehamns vänort.

Behållningen från Bogesundsskolan går till aidsdrabbade och föräldralösa barn i projekt Bogesund’s House. En del går även till skolans fadderbyar i Pakistan.

Göran Jakobsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons