Annons
Ett vuxet lodjur dödade en tacka i lördags i Liared.
Ulricehamn • Publicerad 23 juli 2008
Foto: Claus Gertsen / SCANPIX

Det är framför allt tre saker som visar att det var ett lodjur. Det gjordes en syn observation av ett lodjur i lördags, sättet den har ätit på tackan är typisk och bettet i strupen är också väldigt speciellt för lodjur.

Bettet från ett lodjur är lätt att känna igen. Den tar ett exakt tag i strupen och hörntänderna perforerar halsvenen så att djuret förblöder.

Annons

Kan vara från Tvärred

Man tror att lodjuret förmodligen kommer från lodjursgruppen som etablerat sig i Tvärred.

– Det kan vara någon av döttrarna till honan i Tvärred. Lodjur brukar hålla sig ganska nära där de är födda så det verkar logiskt, säger Tommy Berglund, besiktningsman och rovdjursspårare, till Ulricehamns Tidning.

Det kattliknande rovdjuret har tidigare setts i trakten. Fårägaren uppmanas att ta in djuren på natten och räkna dem varje dag. Speciellt nu den närmaste tiden kan lodjuret komma tillbaka så det är bra att hålla lite koll. Det är dock svårt för en djurägare att skydda sina tamdjur från lodjur.

Slår till blixtsnabbt

– Lodjur kan hoppa över stängsel om det står ett träd som de kan klättra upp i. Sedan hoppar de även mellan de elektriska trådarna och eftersom lodjuret då inte är jordat så får det ingen stöt. Till skillnad från varg som smyger runt i hagen och skärrar de andra djuren så slår lodjuret till blixtsnabbt och de övriga djuren märker oftast ingenting, förklarar Tommy Berglund.

Nu återstår för djurägaren att söka ersättning från länsstyrelsen. För en tacka får man 2 200 kronor, för ett lamm 1 200 och för en bagge får man 2 500.

Göran Jakobsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons