Annons

Ledningen blir kvar efter Tvärredsaffären

Oppositionens krav på avgång för kommuntopparna efter Tvärredsaffären röstades ned.
Ulricehamn • Publicerad 8 april 2008
Försäljningen av gamla förskolan i Tvärred skapade en vild debatt och många rubriker. Foto: Jan Pettersson/arkiv
Försäljningen av gamla förskolan i Tvärred skapade en vild debatt och många rubriker. Foto: Jan Pettersson/arkivFoto: 

Efter många om och men krävde oppositionen i går att kommunledningen ska lämna sina uppdrag. Majoriteten i kommunstyrelsen röstade dock nej till det förslaget.

För första gången höll kommunstyrelsen igår ett sammanträdet öppet för allmänheten. Detta som en del i ett arbete för att göra kommunpolitiken mer tillgänglig för medborgarna.

Annons

På dagordningen stod bland annat den så kallade Tvärredsaffären. Trots det var det få ulricehamnare som kom för att lyssna till diskussionen.

När kommunen sålde den gamla skolan i Tvärred till en centerpartist, trots att det fanns andra som var beredda att betala mer, skapade det en hel del tidningsrubriker.

Lämna uppdragen

Senaste turen i ärendet kom i fredags, då oppositionspartierna lämnade in en skrivelse till kommunstyrelsen där de krävde att kommunstyrelsens ordförande Roland Karlsson (c) och kommunchefen Karl-Erik Claesson skulle lämna sina uppdrag, åtminstone tills ärendet var utrett.

Roland Karlsson hävdade att ärendet var av sådan dignitet att ärendet skulle behandlas redan nu, och inte malas i de sedvanliga kvarnarna innan man fattade beslut i frågan huruvida han skulle vara kvar som ordförande.

Oppositionspartierna var först med på noterna, men ändrade sig under mötets gång och krävde istället att ärendet skulle remitteras till arbetsutskottet och förberedas i vanlig ordning, innan beslut fattades.

– Men det innebär att vi inte kommer att kunna fatta beslut i frågan innan utredningarna är klara, och eftersom ni kräver att vi ska lämna våra uppdrag tills dess, saknar ju förslaget i sådana fall betydelse. Det är ologiskt, sa Roland Karlsson.

– Nej, det är mycket som inte är logiskt, svarade Berit Frändås (s).

Trots invändningarna från oppositionen valde kommunstyrelsen att fatta beslut i frågan om huruvida kommunledningen skulle befrias från sina uppdrag. Efter votering blev svaret på den frågan nej. Både Roland Karlsson och Karl-Erik Claesson har fortsatt fullt förtroende av alliansen som styr i Ulricehamn.

Sista ordet inte sagt

Annons

Tvärredsaffären är anmäld till diskrimineringsombudsmannen, och dessutom tittar kommunens egna revisorer på ärendet. Så trots gårdagens beslut är det mycket som tyder på att sista ordet ännu inte är sagt.

Detta har hänt Kommunen säljer den gamla skolan i Tvärred till centerpartisten Månika Sager. Det visar sig dock snart att det funnits andra som varit beredda att betala mer och misstankar om att det hela inte gått rätt uppstår.Det hela leder till en stor politisk och förtroendemässig kris inom kommunen och man anlitar en advokatfirma, MAQS för att reda vad som gått fel. MAQS kommer fram till att felet ligger på på tjänstemannanivå, och fastighetschef Sven Axelsson får ta på sig största skulden.Sven Axelsson anlitar en egen advokatfirma för att göra ytterligare en granskning. I detta arbeta framkommer nya uppgifter, som bland annat pekar på att kommunstyrelsens ordförande, Roland Karlsson (c) och kommunchefen, Karl-Erik Claesson, skulle ha haft större ansvar än han tidigare medgivit.Med anledning av de nya uppgifterna kräver oppositionen att kommunchefen och kommunstyrelsens ordförande bör befrias från sina uppdrag tills dess att alla turer är utredda.Kommunstyrelsen röstar nej till förslaget om att befria de två i kommunledningen från sina uppdrag.

Patrik Westerlund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons