Annons

Kyrkoarbetare ska utbildas

Svenska kyrkan har mängder med ideella medarbetare. Dessa skall nu uppmärksammas i Skara stift.
Ulricehamn • Publicerad 8 juli 2008

Detta beslutade stIftsfullmäktige i Skara vid sitt sitt senaste sammanträde. Det är många människor som är engagerade som ideellt arbetande medarbetare. Ett exempel är antalet medlemmar i stiftets olika kyrkokörer. De uppgår till omkring 6.000, vilket är fler än antalet anställda. Under senare tid har man inom Svenska kyrkan lagt fokus på att höja kompetensen hos de anställda. Inte så att denna satsning skall upphöra, men i framtiden skall man väva in de ideella krafterna i denna kompetensutveckling.

Det är inte tal om att stötta idealisterna med pengar, i så fall vore det inte ideellt.

Annons

– Nej, satsningen går i stället ut på att öka möjligheterna för människor att ställa upp i olika sammanhang, kanske genom punktinsatser eller under en begränsad tid, säger Jacqueline Björnram, stiftsadjunkt i Skara.

Tanken med satsningen är också att ge ideella medarbetare adekvat utbildning och ökat inflytande. För Svenska kyrkan är denna kategori oerhört värdefull, inte bara när det gäller det rent ekonomiska. Lika viktig är deras rent mänskliga insats.

Syftet med satsningen från stiftets sida är att i olika sammanhang uppmärksamma de ideella medarbetarna. I maj nästa år skall stiftet arrangera en stor samling i Skara för enbart sådana medarbetare.

Bernt Carlsson

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons