Annons

Konsthelg från dåtid till framtid

Vykort, prinsessor och pixlad docka är ett urval av vad som visas i konstväg i helgen.
Ulricehamn • Publicerad 18 april 2009
?Ur sagans värld, slutet gott?, tavla i akvarellteknik av Pauline Karlsson på restaurang Skottek.
?Ur sagans värld, slutet gott?, tavla i akvarellteknik av Pauline Karlsson på restaurang Skottek.Foto: Boel Ferm
Modernt pärlplattebroderi i utställningen Framtid på Ulricehamns museum.
Modernt pärlplattebroderi i utställningen Framtid på Ulricehamns museum.Foto: Boel Ferm
?Demonfoster? av Jessica Qvists, i bakgrunden bilder av signatur Darth.
?Demonfoster? av Jessica Qvists, i bakgrunden bilder av signatur Darth.Foto: Boel Ferm
Vykort föreställande ?Parti af Stora Torget, Ulricehamn?. Bilden är från cirka 1907 och visar gamla rådhuset. Vykort från Sven Lagerströms utställning.
Vykort föreställande ?Parti af Stora Torget, Ulricehamn?. Bilden är från cirka 1907 och visar gamla rådhuset. Vykort från Sven Lagerströms utställning.Foto: Boel Ferm
Vykort över Ulricehamns stationshus. Vykort från Sven Lagerströms utställning.
Vykort över Ulricehamns stationshus. Vykort från Sven Lagerströms utställning.Foto: Boel Ferm

I går hade Pauline Karlsson vernissage på Skotteks restaurang utanför Ulricehamn. Hon kallar sin utställning ”Drömmar” och den kom till som ett examensarbete för estetiska programmet på Tingsholms gymnasium.

Pauline läser Bild och Formgivning, sista året. Hon har alltid målat och skrivit en del sagor för barn, några av tavlorna är också som sagor. Olja, tusch, färgpenna och blyerts, Pauline är inte främmande för någon teknik.

Annons

– Som konstnär är det viktigt att inte begränsa sig utan utforska och prova, att vara öppen. Med min konst vill jag visa mina fantasier och drömmar, en stunds flykt från logik och verklighet, säger hon.

Utställningen visas till den 17 maj när restaurangen är öppen.

Fler unga ställer ut på Ulricehamns museum under namnet ”Framtid - en konstutställning med unga konstnärer”. Sista dagen är på söndag och sex konstnärer ställer ut blandade verk.

Sevärt med mycket nostalgi blir det när Sven Lagerström visar egna och insamlade vykort i förstoring, på Hofsnäs Herrgård.

Sven har tidigare visat vykort, då från Borås. I år är temat Ulricehamn och gårdarna runt sjön. Cirka 50 bilder hängs upp på väggarna i matsalen på Skottek.

Utställningen öppnar i dag och håller öppet till 31 maj. Ett eldorado för historieintresserade ulricehamnare.

– Många av vykorten kommer från min brorson Lars Lagerström. Jag har valt att inte visa baksidorna på korten, de kan vara för privat, säger Sven, och berättar att förr i tiden var det postutdelning två gånger om dagen.

Han har hittat vykort som postats på morgonen med orden ”ankommer stationen i eftermiddag klockan 16.58”.

Som kuriosa nämner han att på de första vykorten skrevs meddelanden på framsidan, 1896 delades baksidan av för både text och adress.

– En nostalgikick, säger han själv.

Boel Ferm
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons