Annons

Klagomål kan försena R40

Ombyggnaden av R40 till motorväg kan bli en fråga för regeringen. Om sista etappen överklagas, kan arbetsplanen försenas.
Ulricehamn • Publicerad 27 september 2010
2014 är det planerat att R40 ska vara fullt utbyggd motorväg mellan Göteborg och Ulricehamn. Men överklagande av sträckan mellan Dållebo och Hester kan försena projektet.
2014 är det planerat att R40 ska vara fullt utbyggd motorväg mellan Göteborg och Ulricehamn. Men överklagande av sträckan mellan Dållebo och Hester kan försena projektet.Foto: Jan Pettersson

I nästa vecka får berörda parter papper på Trafikverkets klartecken för byggandet av nya riksväg 40.

Den 29 oktober går besvärstiden ut för beslutet att fastställa arbetsplanen för sista etappen av R40 mellan Dållebo och Hester.

Annons

Då vet man också om beslutet överklagats, vilket kan göra att ärendet hamnar hos regeringen.

– Det är många sakägare som berörs och därmed finns en viss risk att någon är missnöjd. Någon var tveksam till tunnelns längd men det är ingen som yttrat sig på nytt i just den saken, säger Trafikverkets projektledare Gunnar Jelbin.

Beroende på vilken typ av klagomål som eventuellt kommer in, kan det vara näringsdepartementet som får avgöra frågan. Myndigheten tar inte ställning i mindre frågor, utan det får handla om synpunkter på sträckningen som har större betydelse.

– Om beslutet överklagas, vinner inte arbetsplanen laga kraft och vi kan inte gå vidare med förfrågningsunderlag till entreprenörer. Det kan ta mellan sex och 18 månader beroende på ärendet och hur belastat näringsdepartementet är, bedömer Gunnar Jelbin.

Sträckorna som återstår, är från Nittakorset till Hökerumsmotet, från det motet via Vistatunneln fram till R46 och därefter den sista biten från Falköpingsvägen upp till det nya motet vid Hester.

– Om det inte kommer in några överklaganden, räknar vi med byggstart i vår, säger Gunnar Jelbin.

Då har projektet blivit försenat med ungefär ett halvår, beroende på dess omfattning med många intressenter som ska säga sitt.

Hannah Larsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons