Annons

Hon räknar inte med ministerpost

Lise Nordin, miljöpartist från Grönahög, och Miljöpartiets talesman i energipolitiska frågor har ingen ambition att bli energiminister i Stefan Löfvens nya regering.
Ulricehamn • Publicerad 16 september 2014
Foto: Jan Lindsten/arkiv

– Nä, det är ju smickrande att vara påtänkt, men själv ser jag gärna Maria Wetterstrand på den posten. Det skulle vara roligt att jobba med henne där, säger hon.

Igår pågick förhandlingar mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Folkpartiet om att bilda regering ihop.

Annons

– Jag hoppas verkligen att Socialdemokraternas samtal med Folkpartiet och Centern lyckas men jag tror att det blir svårt. Speciellt eftersom Annie Lööf sa på valnatten att Centern inte var intresserade av ett sådant samarbete. Men det krävs en blocköverskridande politik nu för att få en stabil regering, säger Lise Nordin.

Men vad säger du om att Vänstern inte erbjuds vara med i regeringen?

– Det blev en konsekvens av valresultatet. Om Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet bildar regering så räcker inte mandaten för att få igenom vår politik. Det behövdes två borgerliga partier och hade vi bjudit in Vänsterpartiet också så kommer Centerpartiet garanterat att tacka nej, säger Lise Nordin.

Hur tycker du att valrörelsen varit för Miljöpartiets del?

– Det är dubbla känslor. Vi är glada att vi får ingå i en regering för det har vi velat länge, men jag har också en klump i magen över att Sverigedemokraterna blivit så stora. Det är ett politiskt misslyckande. Sedan har klimatpolitiken och miljörörelsen försvunnit lite i valrörelsen. Det sista har det mest handlat om vem som ska bli statsminister. Jag tycker det varit en lite smutsigare kampanj i det här valet än jag har varit med om förut. Alliansens "tårtfilm", där hela reklamfilmen går ut på att tala illa om rödgrönpolitik snarare än att lyfta fram sin egen, är ett exempel. Vi i Miljöpartiet var nog inte riktigt beredda på det.

Hur många ministerposter kan ni få i Löfvens regering, tror du?

– Svårt att säga innan hade vi kanske hoppats på fem om Socialdemokraterna och Miljöpartiet bildat regering. Som det nu är så vet jag inte alls, säger hon.

Både Centern och Folkpartiet avvisade igår att bilda regering ihop med Socialdemokraterna och Miljöpartiet men möjligheten finns att de kan ändra sig framöver.

Åsa Dahlberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons