Annons

Frihetsberövad kräver ersättning

En man i Ulricehamns kommun kräver ersättning från staten efter att ha suttit häktad, oskyldigt anklagad för grovt vållande till annans död.
Ulricehamn • Publicerad 28 mars 2010

Mannen, som är bosatt i Ulricehamn, anhölls i januari förra året. Han häktades därefter av Göteborgs tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för grovt vållande till annans död, grovt narkotikabrott och förberedelse till grov narkotikasmuggling.

Samtliga gärningar påstods ha begåtts i Colombias huvudstad Bogota under november 2003. I samband med att huvudförhandlingen vid tingsrätten avslutades, försattes den häktade på fri fot. Han hade då varit frihetsberövad i drygt två månader.

Annons

Det är för detta han nu kräver ersättning. Dels för förlorad arbetsinkomst, dels för det lidande som frihetsberövandet inneburit.

Sedan åklagaren överklagat domen fastställde Hovrätten för Västra Sverige tingsrättens dom den 29 januari i år.

Bakgrund

Ulricehamnsmannen var 2003 i Colombia med sin partner. Kvinnan, i 40-årsåldern, dog av kokainförgiftning på ett hotellrum i Bogotá.I januari 2009 häktades Ulricehamns-mannen. Han misstänktes för grovt narkotikabrott, förberedelse till grov narkotikasmuggling och grovt vållande till annans död. I april 2009 friades mannen helt av Göteborgs tingsrätt. Domen överklagades till hovrätten där det också blev en friande dom.

Christer Seldevall
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons