Annons

Förde in 40 000 cigaretter olagligt i Sverige - döms till höga böter

Två Sjuhäradsbor har dömts till höga dagsböter föt att olagligt ha försökt föra in 40 000 cigaretter i Sverige.
Ulricehamn • Publicerad 29 december 2008

Klockan halv fyra en julinatt i somras stoppade tullen en skåpbil som kom från Danmark via Öresundsbron. I bilens lastutrymme hittades 200 limpor cigaretter.

De båda männen i bilen, en 41-åring från Ulricehamn och en 30-åring från ett samhälle i närheten av Ulricehamn, uppgav att de hade köpt cigaretterna av en man på en parkering utanför en McDonaldsrestaurang och bedyrade att alltihop var för eget bruk.

Annons

Men tullen trodde inte på den förklaringen och polisanmälde dem. Borås tingsrätt har nu dömt dem för olovlig förflyttning av punktskattepliktiga varor, vilket är ett lindrigare brott än smuggling. Eftersom det handlar om en transport inom EU borde männen borde i förväg ha anmält cigarettleveransen till skattemyndigheten och ställt säkerhet för att tobaksskatten skulle betalas, enligt tingsrätten. I det här fallet beräknades skatten på cigarettpartiet till drygt 49 000 kronor. Själva cigaretterna hade männen köpt för 30 000 kronor.

41-åringen ska betala 120 dagsböter och 30-åringen 140 dagsböter. Att 30-åringen fick ett högre straff beror på att han även dömdes för olovlig körning, eftersom hans körkort gått ut.

Niclas Sennerteg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons