Annons

Fler sägs upp på Precomp Solutions

Var tredje anställd på Precomp Solutions har sagts upp under hösten. Det krisdrabbade företaget söker nu statligt undsättningslån.
Ulricehamn • Publicerad 23 december 2008

Precomp Solutions AB har drabbats hårt av krisen inom bilindustrin. 44 av sammanlagt 129 anställda har sagts upp under hösten. Det är var tredje anställd.

De 20 som varslades i oktober har redan lämnat företaget. Ytterligare 24 som varslades i december kommer att lämna företaget successivt från och med februari. Sista juli ska den sista av dem ha gått. Det står klart efter att förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare nyligen avslutades.

Annons

– Alla berörda personer har meddelats om uppsägning. Vi måste anpassa oss till de ordrar vi ser framför oss nu i vinter och under våren, säger Lars-Olof Bergsten, vd på Precomp Solutions.

Precomp Solutions levererar komponenter till Volvo och andra bilföretag. På grund av minskande orderingång är det i princip tomt i kassan. Därför har de sökt det statliga undsättningslånet till bilindustrins underleverantörer som ingick i regeringens så kallade bilpaket.

– Det är den likvida situationen de närmaste månaderna som är problemet. Får vi undsättningslånet klarar vi det här, säger Lars-Olof Bergsten.

Reglerna för undsättningslånet är otydliga, men ett av kraven är att produktionen ska vara unik.

– I det avseendet är vår finklippningsteknik unik, säger Lars-Olof Bergsten.

Det är dock oklart hur lång handläggningstiden är. Enligt Näringsdepartementen dröjer det ytterligare ett par veckor innan ansökningarna börjar hanteras.

Enligt Lars-Olof Bergsten är det endast det närmaste halvåret som ser mörkt ut för Precomp Solutions. Tack vare offensiva satsningar i Mainz i Tyskland och Sofia i Bulgarien blir det mer att göra redan i höst.

– Vi räknar med en återhämtning under hösten, men vi vågar inte invänta den. Det kostar för mycket, säger Lars-Olof Bergsten.

Ett alternativ hade varit att låta de som nu sagts upp att fortbilda sig i väntan på nya beställningar. Men Precomp Solutions har i dagsläget inte pengar att finansiera deras löner under tiden och det går inte heller att få statligt eller kommunalt bidrag för det.

– Vi har uttömt alla möjligheter att få medel till internutbildningar. Representanter från arbetsförmedlingen och andra vi har pratat med tycker att det är en utomordentlig idé men det finns inga medel, säger Lars-Olof Bergsten.

Annons

Finns det en riska att ni går i konkurs?

– Det vill jag inte spekulera i. Nu har vi gjort de här åtgärderna. Vi har en besvärlig likvid situation, men det är en bra bit ifrån konkurs.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons