Annons

Elever kan få egen dator

Snart kan skolornas datasalar vara ett minne blott. I morgon tar barn- och utbildningsnämnden (BUN) beslut om alla elever ska få varsin bärbar dator.
Ulricehamn • Publicerad 1 februari 2010
Foto: 

Fristående gymnasier lockade för några år sedan elever med "egen gratis dator". Nu funderar Ulricehamns kommun på att genomföra samma system till alla elever från höstterminen i år. Först ut är gymnasieeleverna.

– Men datorn är ett medel, inte ett mål, säger kommunens IT-chef Fredrik Nilströmer. Främst är det en pedagogisk satsning som kommer att modernisera undervisningen.

Annons

Med varsin egen laptop, kommer eleverna att få större möjlighet till moderna läromedel, menar gymnasiechef Catrine Berglund.

– Som det är nu, har vi begränsad tillgång till datorer och internet. Våra traditionella datasalar är uppbokade och innehåller dyra stationära datorer.

Man räknar med att kostnaden, efter investeringen i datorer och pedagogisk IT-plattform samt utbildning för lärarna, blir densamma.

– Vi säger upp leasingavtalet för 470 stationära datorer och får, efter att ha kört in systemet, ut mer för pengarna.

Höstterminen 2009 var hela kommunens IT-kostnader för skolan 8,2 miljoner kronor. Kommande höst räknar man med att 490 bärbara datorer kostar drygt 8,9 miljoner kronor i inköp, drift, trådlöst nätverk. Räknar man bort hyra för stationära datorer och minskat behov av traditionella läromedel, blir merkostnaden 275 000 kronor.

– Satsningen är nödvändig och vi är långtifrån först att erbjuda varje elev dator.

Inlämning av uppgifter och information från lärarna kommer att ske via en pedagogisk plattform.

– Eleverna får tillgång till materialet och kan gå igenom det igen om de behöver. Lärarna är överlag positiva och har hög datorvana. Med egen dator kommer de kunna använda material i undervisningen som de inte kan i nuläget, säger Catrine Berglund.

I den utredning som kommunens IT-pedagoger har man tittat på hur andra kommuner som satsat på en digital lärmiljö, upplever övergången. I Falkenberg vittnar lärare om känslan att ha bättre koll på elevernas arbeten och mindre pappershögar. Kopieringsmaskiner och äldre visuella hjälpmedel, som overhead-apparaten och video/tv, kan skrotas.

Barn- och utbildningsnämnden tar ställning till satsningen i morgon. Det slutgiltiga beslutet tas av kommunfullmäktige i mars.

Hannah Larsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons