Annons

Elever från Ulrikaskolan skickar hembygd på export

Att fotografera är kul. Det kan de 23 eleverna i Ulrikaskolans 5B intyga. De har fotograferat flitigt i sin hembygd, sedan valt ut 40 bilder av vilka en jury sedan valde fem bilder till en nordisk utställning.
Ulricehamn • Publicerad 16 januari 2008
Lennart Lindhagen, ordförande för Föreningen Nordens lokalavdelning, invigde vänortsutställningen i Ulricehamn.
Lennart Lindhagen, ordförande för Föreningen Nordens lokalavdelning, invigde vänortsutställningen i Ulricehamn.Foto: Göran Jakobsson

Ulricehamn. Föreningen Nordens lokalavdelningar försöker ha en del aktiviteter tillsammans med vänorterna. Lokalavdelningen i Ulricehamn–Tranemo har haft målsättningen att finnas med i Ulricehamns vänorters offentliga rum, till exempel genom utställningar som vandrar runt.

Under åren 2002–2006 genomfördes projektet ”Barn i Norden”, där skolorna erbjöds elevutbyten med olika teman. Detta projekt avslutades i Ulricehamn och Tranemo 2006 med ”Musik i Norden”.

Annons

I fjol inledde man samarbetet mellan vänorterna i form av fotoutställningar, där fotograferna är såväl barn som vuxna. Inledningsårets tema var ”Min hembygd” och årets tema är ”Livsglädje”.

Ulricehamns vänorter i Norden är Kerteminde i Danmark, Övre Eiker i Norge och Lempäälä i Finland.

Från varje ort bidrog man med tio bilder till den utställning som ordnades i Lempäälä i december. Fem av bilderna var tagna av vuxna och fem av barn. För Ulricehamns del bidrog Gällstads fotoklubb med vuxenbilderna och klass 5B vid Ulrikaskolan med barnbilderna.

– Det kom några från Föreningen Norden och undrade om vi kunde hjälpa till att fotografera vår hembygd. Det lät kul så vi beslöt ställa upp, Berättar Edvin Olsson, en av eleverna.

Klassens lärare Ulf Eskilsson och Lotta Nyman hjälpte till med att skaffa fram några kameror och så skickades ele-verna ut att fotografera. En del fotograferade mycket i närmiljön och andra gav sig ut på lite längre utflykter.

Resultatet blev en mängd bilder, som kommer att bevaras åt framtiden. Men vilka bilder skulle med på utställningen i Finland? Föreningen Norden utsåg en jury som skulle välja ut dem. Den bestod av Berit Frändås, Rolf Sjölin och Stig Nordquist.

– Vi samlades i klassen och insåg att vi inte kunde sända in alla bilderna. Så vi valde ut 40 som kom att delta i tävlingen, säger Matilda Carlström.

Av dessa valde juryn så de fem barnbilder som sändes tillsammans med de fem vuxenbilderna till Finland. Och dit kom alltså även tio bilder från vardera Kerteminde och Övre Eiker.

Nu har bilderna från Ulricehamn kommit tillbaka och de ställs ut på stadsbiblioteket i Ulricehamn fram till den 5 februari och sedan under mars månad på Tranemo bibliotek.

Med på utställningen finns även de 40 bilder klassen valt ut till tävlingen, samt en pärm som visar alla de 40 bilder som visades på utställningen i Lempäälä.

Göran Jakobsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons