Annons

De vågade satsa på bison

I eftermiddag äger Sveriges enda bisonfestival rum.
Ulricehamn • Publicerad 5 juli 2008
Idag är det bisonfestival i Trädet. Jeanette och Jonny Svensson och de nio bisonoxarna ser till att det blir en spännande tillställning.
Idag är det bisonfestival i Trädet. Jeanette och Jonny Svensson och de nio bisonoxarna ser till att det blir en spännande tillställning.Foto: Göran Jakobsson

Vi är mitt inne i festivalsommaren. Musik, teater och konst tillhör det vanliga, men i Trädet lockar man med det ovanliga. Sveriges enda bisonfestival.

Trädet. Att ha bisonoxar på gården är högst ovanligt. I Sverige finns idag tio uppfödare med tillsammans cirka 300 djur. Av dessa finns nio i hägnet på Högagärdet i Trädet. De är i olika åldrar från relativt nyfödd kalv till fyra år.

Annons

De största är ännu inte fullvuxna. De väger nu cirka 750 kilo, men kan väga nästan det dubbla som fullvuxna. Men det är inga små djur som möter besökarna idag.

Jonny och Jeanette Svensson har drivit gården i tolv år. Först var de inriktade på mjölkproduktion, men så kom mjölkpriset i fall och de tyckte inte att mjölkkor lönade sig.

– Vi tyckte att det var dags att sadla om. Och för fyra år sedan skaffadse vi några bisonoxar på försök, säger Jonny Svensson.

Han säger att det var nyfikenhet som fick den att satsa på detta djur. Men han medger också att det var en pojkdröm, inspirerad av alla indianböcker.

Fick inte dödas

Bisonoxen var ju indianernas heliga djur, ett djur som inte fick dödas.

Men så kom de vita och fullständigt slaktade de stora buffelhjordarna och till sist fanns bara enstaka

exemplar och utrotningen var när. Men bisonoxen räddades och idag är den inte alls hotad längre.

Idag föder man upp bufflar för köttets skull. Det blir ett dyrt, men mycket fint kött, som som säljs till restauranger och speciella gourmé-

butiker. Ännu har inga oxar slaktats i Trädet. En tjurkalv behöver vara cirka tre år för att vara slaktfärdig.

Annons

–?Bison är intressanta djur. De är nyfikna och kommer gärna och ser vad man gör. Men de är vilda och man kan inte lita på dem riktigt. Att till exempel komma mellan ko och kalv kan vara mycket farligt, och trots att djuren ser klumpiga ut springer man inte ifrån dem. De kommer upp i 60 kilometer i timmen, säger Jeanette Svensson.

Tredje året

I dag är det alltså bisonfestival på Högagärdet. Det är tredje året man ordnar denna Sveriges enda. Idén kommer, liksom bisonoxarna själva, från Danmark. Fjolårets festival i Trädet besöktes av 200 men man hoppas på ännu fler i år.

En nyhet i år är att besökarna kan följa med på bisonsafari. Med traktor och prärievagn åker man då in i hägnaden och får garanterat se bisonoxarnas på nära håll.

Äkta indianer från Kanada bjuder på uppvisning samt berättar och svarar på frågor.

En indiansk hästuppvisning kommer Katrin Gunnarsson från Folkared utanför Falkenberg att bjuda på.

Det kommer att bli en tävling på en speciell bana mellan häst och motorcrosscykel. Två band uppträder med musik. Ponnyridning, hoppborg och tipspromenad väntar också, liksom en uppvisning i lassokastning från häst.

Göran Jakobsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons