Annons

Busstöket eskalerar: Sätter in väktare för att garantera tryggheten

Bussbråken med elever från Ätradalsskolan fortsätter. Nu tvingas kommunen sätta in väktare för att garantera tryggheten för elever och busschaufför.
Timmele • Publicerad 7 oktober 2020
Kommunen tvingas anlita Securitas för att garantera trygghet för elever och chaufför på buss 263 mellan Ätradalsskolan och Hökerum. Eleverna på bilden har inget samband med artikelns innehåll.
Kommunen tvingas anlita Securitas för att garantera trygghet för elever och chaufför på buss 263 mellan Ätradalsskolan och Hökerum. Eleverna på bilden har inget samband med artikelns innehåll.Foto: Pernilla Rudenwall

UT har i ett antal artiklar berättat om den turbulenta situationen i och kring Ätradalsskolan. Efter ett flertal polisanmälningar om bråk och misshandel tvingades skolledningen sätta in väktare.

Elevernas resor till och från Ätradalsskolan är ett eget kapitel. Sedan förra veckan har det varit bråkigt och stökigt på buss 263 mellan Timmele och Hökerum, vilket UT tidigare berättat om.

Annons

Några elever har tjafsat med chauffören och det har kastats saker i bussen. Efter att skyddsombud kopplats in hotade Västtrafik med skyddsstopp om inte situationen bättrades.

Kommunen mejlade till berörda föräldrar, vilket först verkade ge resultat. Men i måndags var det dags igen. Nu var det elever som skar sönder bälten i bussen.

Linda Bygård, skolskjutshandläggare Ulricehamns kommun.
Linda Bygård, skolskjutshandläggare Ulricehamns kommun.Foto: Privat

Detta har fått kommunen att åter tvingas agera genom att anlita vaktbolaget Securitas. Från och med i dag torsdag kommer väktare att finnas på plats vid elevernas på- och avstigning på den aktuella bussen. Väktare kommer även att åka efter den aktuella bussen, som en slags backup, redo att ingripa om det skulle behövas.

Linda Bygård, skolskjutshandläggare i Ulricehamns kommun, har i skrivande stund (onsdag eftermiddag) precis skickat ut ett massmejl till de cirka 100 berörda vårdnadshavarna, vars barn har busskort på den aktuella sträckan.

”Det är vårt ansvar att agera men det är även vårdnadshavarnas ansvar att prata med sina ungdomar.”
Linda Bygård, skolskjutshandläggare i Ulricehamns kommun

– Vi tar detta på fullaste allvar, det är därför vi sätter in Securitas. Vi gör det för att eleverna ska känna sig trygga. Det handlar faktiskt om deras arbetsmiljö. Och deras arbetsdag börjar med resan till skolan. Då är det jätteviktigt att de ska känna sig trygga, säger Linda Bygård.

– Men givetvis gör vid det även för chaufförens skull. Även i det fallet handlar det om arbetsmiljön.

Skyddsombudet hotade tidigare med skyddsstopp om det inte blev lugnt. Att ni nu sätter in Securitas, är det ett sätt att undvika att linjen dras in?

– Nej, det är ett sätt att få en lugnare bussresa för alla. Självklart vill vi inte att Västtrafik ska tvingas till sådana åtgärder för att säkerställa chaufförers säkerhet, säger Linda Bygård.

Varför åker inte väktarna med i bussen?

– Det är Securitas bedömning. Dels handlar det om logistiken, skulle någon väktare åka med krävs det att de är två för att kunna bli hämtade efteråt.

Annons

– Dels är det en bedömning kring deras arbetsmiljö, att värna sin personals säkerhet.

Bakgrunden till det senare är uppgifterna om att bälten på bussen har skurits sönder. Det är inte bekräftat om det har gjorts med kniv eller med något annat vasst föremål.

Kan elevernas trygghet garanteras på bussen?

– Ja. Västtrafik kör trafiken som tidigare, och hotet om skyddsstopp är inte längre aktuellt. Hade det funnits minsta oro för säkerheten, hade Västtrafik inte kört bussen.

Vad tycker du om den uppkomna situationen?

– Det är oerhört tråkigt att vi ska behöva ha väktare på det här sättet i vår lilla kommun. Jag hoppas nu att aktuella elever tar detta på allvar. Det är vårt ansvar som kommun att agera men det är även vårdnadshavarnas ansvar att prata med sina ungdomar. Även om de inte är inblandade i stöket, så är det viktigt att prata om situationen. Detta är allas vårt ansvar, säger Linda Bygård.

Christer SeldevallSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons