Annons

Biografen i Ulricehamn kan stängas

Det har blivit så olönsamt med biografverksamhet att filmvisningarna i stan är hotade.
Ulricehamn • Publicerad 3 juli 2008

Nu vill Folkets Hus att kommunen går in med pengar.

Filmvisningarna på Folkets Hus finansieras idag till stor del av hyresgästen Eurostar som visar filmer. Men nu vill de att Folkets Hus halverar deras hyra eftersom de själva går med förlust. Idag betalar de 120 000 kronor om året och vill alltså ner till 60 000 kronor. För Folkets Hus är det en omöjlig ekonomi och nu ber man kommunen om pengar.

Annons

– Skulle vi betala det själva gräver vi Folkets Hus grav, det är omöjligt. Och vi har sett att grannkommuner subventionerar ofta biograferna, så nu hoppas vi att Ulricehamn vill göra det, säger Jan Brobjer, föreståndare för Folkets Hus.

Fler storfilmer behövs

I sitt brev till kommunen skriver de att till exempel Herrljunga kommun betalar nästan hela hyran. I Falköping gick kommunen in och subventionerade efter att filmverksamheten fått lägga ner.

Problemen för biograferna gäller hela landet och började för ungefär tre år sedan.

– Om det ska gå runt så måste vi ha sju, åtta ARN-Filmer om året, men det finns inte så många storfilmer att visa. Av ungefär 50 filmer som vi visar så går 35 med förlust. Man måste ha storfilmer för att finansiera de andra visningarna.

Om kommunen inte vill kompensera för de förlorade hyresintäkterna kommer filmvisningarna minskas drastiskt.

– Det kanske blir några få filmer om året. Men lägga ner helt, så långt har jag inte tänkt, det skulle ju vara riktig kris. Kommunen var dessutom med och betalade ombyggnaden för fyra år sedan, det är bortkastade pengar om vi inte forsätter verksamheten.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons