Annons
Nyheter

Wikipediaprotest mot omstritt EU-direktiv

Wikipedia har släckts ned i minst tre länder i protest mot en omröstning i EU-parlamentet på torsdagen om en omdebatterad lag om upphovsrätt på internet. Lagen innebär att plattformar kan bli juridiskt ansvariga för upphovsrättsskyddat material som läggs ut av användare.(TT)
Publicerad 4 juli 2018

Wikipedia har släckts ned i minst tre länder i protest mot en omröstning i EU-parlamentet på torsdagen om en omdebatterad lag om upphovsrätt på internet. Lagen innebär att plattformar kan bli juridiskt ansvariga för upphovsrättsskyddat material som läggs ut av användare.

När man går in på Wikipedia i Spanien möts man av ett uttalande om att direktivet "hotar friheten online" och skulle leda till nya restriktioner för få tillgång till webben.

Annons

Översynen av de europeiska upphovsrättsreglerna består av flera delar, där Wikipedia och andra hävdar att en av dem kan leda till censur. EU-kommissionen har tillbakavisat kritiken och uppger att "Wikipedia och andra uppslagsverk online inte omfattas av kommissionens upphovsrättsförslag".

TT

Annons
Annons
Annons
Annons