Annons
Nyheter

Vulkanexpert: "Svårare beräkna aktiva vulkaner"

Vulkanutbrottet nära Guatemalas huvudstad kom plötsligt, minst 25 personer är döda och många har skadats. Landet ligger längs med en kedja av vulkaner och invånare och myndigheter lever med risken för ett utbrott - men aktiva vulkaner är ofta mer oberäkneliga, säger vulkanexperten Björn Lund.(TT)
Publicerad 4 juni 2018

Volcán de Fuego, "Eldvulkanen", har varit mer eller mindre aktiv sedan ett större utbrott 2012 då 30 000-33 000 människor evakuerades. Sedan dess ger den ständigt i från sig litet aska, rökmoln och gaser - något som gör det övervakande arbetet mer komplicerat, säger Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet.

””

Hög aktivitet

Annons

Landet ligger längs med en kedja av vulkaner. "Eldvulkanen" är en av tre aktiva och myndigheterna för ett kontinuerligt arbete med att kontrollera utvecklingen, förklarar Björn Lund.

Det handlar i huvudsak om att hålla koll på hur vulkanerna sväller, omkringliggande jordbävningar och gasutveckling. De senaste veckorna har rapporterats om flera explosioner i "Eldvulkanen", och nuvarande utbrott är det andra i år.

””

Han kan inte svara på huruvida landets varningssystem fungerat som det ska, men poängterar att händelseförloppet kan gå väldigt fort. Så fort att ett varningssystem kanske inte hinner med.

””

Gäller att vara informerad

Invånare lever med risken för vulkanutbrott - men turister är ofta sämre förberedda, säger Björn Lund. "Eldvulkanen" ligger nära staden Antigua, ett populärt resmål känt för sina kaffeodlingar.

””

Totalt finns 15-20 aktiva vulkaner runt om i världen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons