Annons
Nyheter

Vietnam vill att mordmisstänkt kvinna friges

Vietnam ber Malaysia att frige den vietnamesiska kvinna som står åtalad för mordet på Kim Jong-Uns halvbror Kim Jong-Nam. I måndags frigavs en indonesisk kvinna som stod åtalad för samma brott.(TT)
Publicerad 13 mars 2019

Utrikesminister Pham Binh Binh har i ett telefonsamtal med sin malaysiska kollega Saifuddin Abdullah bett Malaysia att "garantera en rättvis rättegång och frige Doan Thi Huong". Det framgår av ett pressmeddelande från den vietnamesiska regeringen.

Två års väntan

Annons

Vietnamn har även skickat ett brev till Malaysias riksåklagare Tommy Thomas där man ber Malaysia att släppa Huong.

Drygt två år har gått sedan Doan Thi Huong och Siti Aisyah greps, anklagade för att ha mördat Nordkoreas ledare Kim Jong-Uns halvbror Kim Jong-Nam.

Indonesiska Aisyah frigavs av oklara skäl på måndagen.

Nervgift i ansiktet

Den 13 februari 2017 registrerade övervakningskameror på Kuala Lumpurs flygplats i Malaysia hur två kvinnor kastar sig över Kim Jong-Nam. En av dem smetar vad som senare kom att bekräftas som nervgiftet VX över hans ansikte. Giftet klassas av FN som ett massförstörelsevapen.

Siti Aisyah och Doan Thi Huong, som snabbt identifierades av malaysisk polis, har hela tiden nekat till anklagelserna. De hävdar att de lurats av nordkoreanska agenter att utföra attacken, som de trodde var en del av ett skämtprogram likt dolda kameran.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons