Annons
Nyheter

Trump övertalas av president Obama

USA:s blivande president Donald Trump backar från ett av sina viktigaste vallöften: att skrota sjukförsäkringsreformen Obamacare. Hans helomvändning kom efter mötet med president Barack Obama i Vita huset. Samtidigt möblerar Trump om i de egna leden.(TT)
Publicerad 11 november 2016

I en av de första intervjuerna efter valdagen säger Trump till tidningen The Wall Street Journal att han är för att behålla delar av sjukförsäkringsreformen Affordable care act, allmänt kallad Obamacare efter presidenten som lyckades driva igenom den.

I den bittra valrörelsen har Trump, med Republikanernas stöd, sagt att han är emot reformen. Men efter sitt första privata möte med Obama, som pågick långt över en timme i Vita huset på torsdagen, kom Trump på andra tankar.

Annons

Delar kvar

Till tidningen säger Trump att han nu förespråkar att delar av försäkringen är kvar samt att den kan få nya tillägg; och att den därmed inte behöver dras tillbaka helt.

Den oväntade vändningen i intervjun lär reta ledande republikaner som sett Obamacare som en symbol för president Obama och Demokraternas åtta år i Vita huset

Tidningen The New York Times avslöjar samtidigt att Trump gör en oväntad rockad bland sina närmaste medarbetare

Vicepresident Mike Pence ska leda arbetet med att ta över arbetet i Vita huset, ett jobb som letts av New Jersey-guvernören Chris Christie.

Avslöjandet kom när Trumps närmaste medarbetare hade samlats i skyskrapan Trump Tower på Manhattan i New York.

"Målet för vår grupp är tydligt: samla de mest kvalificerade och framgångsrika affärsmännen som kan genomföra vår förändring av dagordningen i Washington", sade Trump i ett skriftligt uttalande.

Förvånar bedömare

Men uppgiften om att Christie degraderas till andreman i övergångsgruppen förvånade bedömare. Christie är en erfaren politiker, som dock skakas av politiska skandaler i delstaten New Jersey.

Vicepresident Pence, som är guvernör i Indiana, har tidigare suttit i USA:s kongress. Han anses ha ett brett kontaktnät i Washington DC.

Annons

I övergångsgruppen ingår även Republikanernas partiordförande Reince Priebus, samt tre av Trumps vuxna barn: Donald Trump Jr, Eric Trump och Ivanka Trump.

I sina möten med uppsatta republikaner i Washington, samt med president Barack Obama i Vita huset i torsdags förklarade Trump att hälsovård, gränskontroll och jobben kommer att vara hans första prioriteringar när han flyttar in i Vita huset i januari.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons