Annons
Nyheter

Vatten ställs mot olja i Kalifornien

En gigantisk reserv med vatten kan finnas djupt under jorden i torkans Kalifornien. Problemet är bara att vattnet ligger i samma områden där det finns många gas- och oljefält. Kalifornien upplever just nu femte året i rad av den värsta torkan på mer än 1 000 år.(TT)
Publicerad 4 juli 2016

Kalifornien upplever just nu femte året i rad av den värsta torkan på mer än 1 000 år. Följaktligen har priset på vatten skjutit i höjden, något som drabbat de många bönder och odlare som finns i regionen.

För att möta behovet har myndigheterna pumpat upp miljontals kubikmeter grundvatten, men nu befarar många att de underjordiska vattenreserverna börjar ta slut.

Annons

Forskarna tror dock att det finns mer vatten ännu djupare ner, mer än 300 meter ner i marken.

En ny studie visar att det kan finnas 3-4 gånger så mycket av detta vatten som man tidigare trott. Vattnet finns i den dal, Central Valley, där behovet är som allra störst. Studien visar att den sammanlagda vattenmängden kan vara så stor som 2 700 kubikkilometer, motsvarande mer än hälften av Michigansjön, skriver Science.

Men vattnet ligger djupt, kanske på flera tusen meters djup. Antagligen för djupt för att det ska vara praktiskt möjligt att pumpa upp. Men framför allt ligger vattnet i områden där det också finns många gas- och oljefält, varför forskarna är oroliga för att vattnet kan komma att smutsas ner om delstaten försöker utvinna det.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons