Annons
Nyheter

Var accepterade trots alla hatbrott

Trots att höga företrädare för Sannfinländarna gjort islamofobiska uttalanden och fällts för hatbrott så har de varit accepterade av etablissemanget. Fram till nu.(TT)
Publicerad 12 juni 2017
””

Hon exemplifierar med flera uttalanden från högt uppsatta politiker inom Sannfinländarna: "Muslimer ska utvisas", "invandring av muslimer begränsas", "alla muslimer är inte terrorister, men alla terrorister är muslimer". Flera har också fällts för hatbrott. Men inte förrän nu, när Jussi Halla-aho, en av dem som fällts för sina uttalanden, valts till partiledare, säger de andra partierna stopp.

"Mjuka nypor"

””
Annons

Ann-Cathrine Jungar har studerat högerpopulistiska partier i Norden och beskriver Sannfinländarna, Sverigedemokraterna och Dansk Folkeparti som delar av samma politiska familj: De delar värderingar som är EU- och invandringskritiska, hyllar lag och ordning samt traditionella familjevärderingar. De senaste tio åren har Sannfinländarna och Sverigedemokraterna blivit allt mer lika.

Men de kommer från helt olika håll - Sannfinländarna har sina rötter i ett litet agrarpopulistiskt parti, Finska landsbygdspartiet som bildades 1959. Detta parti vann stöd hos småbrukare på landsbygden som drabbades av ekonomisk omvandling och industrialiseringen under 60- och 70-talen. De satt i regering under 80-talet.

Har radikaliserats

Den här bakgrunden gör att partiet haft legitimitet på ett helt annat sätt än Sverigedemokraterna, som i stället fått arbeta för att bli accepterade i de fina salongerna. Medan Sverigedemokraterna har modererat sin politik har Sannfinländarna radikaliserats, enligt Ann-Cathrine Jungar.

””

Genom att Timo Soini välkomnade personer från andra nationalistiska grupper så växte Sannfinländarna och deras agenda blev mer radikal när det gällde invandring, kritik av multikultur och islam. Bara i år har två politiker ur partiet fällts för hatiska uttalanden.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons