Annons
Nyheter

Vapenvila ger svagt hopp i Syrien

Vapenvilan i Syrien är bräcklig. I Saqba utanför Damaskus vittnar Aous Al Mubarak, aktivist och tandläkare, om att regeringstrupper fortfarande är aktiva i närområdet. - De ryska bombningarna har upphört sedan vapenvilan i fredags.(TT)
Publicerad 2 mars 2016
””

Innan revolutionen i Syrien arbetade han som tandläkare, men kallar sig nu aktivist "för revolutionens sak". Aous Al Mubarak skriver i dagstidningar och på nätet om politik och sociala frågor.

Vapenvilan bryts

Annons

Redan kort efter att den tillfälliga vapenvilan inletts i helgen rapporterades flera överträdelser. FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon sade att vapenvilan har hållit i det stora hela, med några undantag. Enligt USA:s utrikesminister John Kerry pågår ansträngningar för att kartlägga de påstådda överträdelserna, rapporterar Reuters.

””

Innan vapenvilan var bomberna direkt riktade mot Saqba, berättar Aous Al Mubarak via Skype för TT.

””

Den pågående vapenvilan är otroligt viktig - den har stoppat de ryska attackerna mot området Ghouta öster om Damaskus där han bor och detta sparar civila liv. Han hoppas att vapenvilan ska hålla, men vågar inte tro det. Syriska regimen är emot vapenvilan och gör sitt bästa för att bryta den, menar han.

Människor svälter

FN har larmat om att tusentals människor i Syrien svälter i belägrade områden. Så även i Saqba, men situationen har förbättrats: Tidigare, från oktober 2013 till september 2015 var belägringen väldigt hård - syriska armén släppte inte igenom varken mat eller mjölk för barn. Och mediciner var helt förbjudna, berättar Aous Al Mubarak.

””

Mat kommer ändå fram till Saqba, genom att smugglas genom tunnlar i marken från Damaskus. Nu efter vapenvilan har syriska regimen släppt igenom tolv lastbilar med mat till Ghouta-området där han bor. Men det var alldeles för lite jämfört med hur stor befolkningen är, menar Aous Al Mubarak och suckar.

De få matvaror som finns, såsom mjöl, ris och socker är väldigt dyra och människor har inga jobb. Inför framtiden ser han bara en lösning:

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons