Annons
Nyheter

Varningsskott avfyrade i Hongkong

Demonstranter och poliser har mötts i den våldsammaste sammandrabbningen i Hongkong sedan demokratiprotesterna i slutet av 2014. Kaoset bröt ut sedan myndigheter försökt att ta i med hårdhanskarna mot tillståndslösa gatuförsäljare.(TT)
Publicerad 9 februari 2016

På tv-bilder syns en polis som riktar sitt vapen mot folkmassorna i stadsdelen Mongkok i centrala Hongkong. Under sammandrabbningarna kastade gatudemonstranter flaskor och stenar, satte eld på sopor och skyddade sig med hjälp av provisoriska sköldar. Polisen avlossade två varningsskott i villervallan.

Oroligheterna startade när poliser försökte köra bort gatuförsäljare som saknar tillstånd. Försäljarnas försvarare - demonstranter och aktivister - hävdade däremot att de utgör ett positivt inslag i gatubilden och därför inte ska avhysas. Demonstraterna vill också minska Kinas makt över Hongkong.

Annons

Hongkongs högste ledare Leung Chun-Ying sade att det var några hundra personer som attackerade polisen och representanter för medier.

"De startade mordbränder, kastade sten och andra föremål på poliser, inklusive dem som redan hade skadats och låg på marken", sade Leung och lade till att regeringen "starkt fördömer dessa våldshandlingar".

Tre män ska ha gripits och tre poliser ska vara skadade och förda till sjukhus för vård.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons