Annons
Nyheter

Väderfenomen drabbar hundra miljoner

Över hundra miljoner människor kan drabbas hårt av de båda väderfenomenen El niño och La niña i år, uppger FN. Om ingenting görs hotas FN:s utvecklingsmål.(TT)
Publicerad 7 juli 2016

Fler än 60 miljoner människor, två tredjedelar av dem i östra och södra Afrika, beräknas lida brist på mat som en följd av torkan som uppstår av El niño, uppger FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO).

””

Även väderfenomenet La niña, "den lilla flickan" som kommer efter El niño, kan ställa till stor skada i form av översvämningar och torka. Uppskattningsvis krävs närmare fyra miljarder dollar (omkring 33 miljarder kronor) för att möta de humanitära behoven.

Annons

FAO försöker nu skaffa fram extra finansiering för jordbruksstöd, mat och katastrofhjälp. FN har också bett regeringar och det internationella samfundet att göra en kraftansträngning för att hjälpa utsatta samhällen som kämpar för att försörja sig.

FN:s speciella sändebud för El niño och klimatfrågor, Macharia Kamau, säger att om vi inte lyckas anpassa oss till de allt oftare förekommande klimatrelaterade kriserna hotas FN:s utvecklingsmål.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons