Annons
Nyheter

USA:s ifrågasatte miljöchef Pruitt avgår

Scott Pruitt, högste chef för den amerikanska miljömyndigheten EPA, lämnar sin post efter en tids anklagelser om jäv och motstridiga intressen. EPA:s vicechef - som nyligen deltog i lobbyarbete åt kolindustrin - tar över tills vidare. "Jag har godtagit Scott Pruitts avsked som ledare för EPA.(TT)
Publicerad 5 juli 2018

"Jag har godtagit Scott Pruitts avsked som ledare för EPA. Inom myndigheten har Scott gjort ett strålande jobb och jag kommer alltid vara honom tacksam för detta", skriver president Donald Trump på Twitter.

Scott Pruitt har bland annat anklagats för att ha betalat mindre än en tredjedel av avgiften för en bostad som ägdes av en lobbyist som arbetar med frågor som EPA har översynsansvar för.

Annons

Han har också anklagats för att ha motstridiga intressen. Som skeptiker till klimatkrisen har Pruitt bland annat varit positiv till att USA lämnar Parisavtalet, lyft på åtskilliga miljöföreskrifter som industrilobbyn varit emot och gått på tvärs med forskningsrapporter om klimatet från andra amerikanska myndigheter.

Enligt president Trump kommer Scott Pruitts vicechef Andrew Wheeler bli tillförordnad chef för EPA. Wheeler anklagades så sent som förra månaden för att sitta på sin post i strid med Trumps exekutiva order om att lobbyister inte ska få sitta på ledande offentliga poster och hantera frågor där de tidigare bedrivit lobbyarbete.

Andrew Wheeler agerade lobbyist å kolindustrins vägnar så sent som förra våren, vilket Bloomberg har rapporterat om.

EPA (Environmental protection agency) är inte formellt ett departement, men dess chef tar plats inom regeringen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons