Annons
Nyheter

USA utreder nordkoreanska cyberbrott

USA har pekat ut en namngiven nordkoreansk programmerare som skyldig till några av de mest omfattande globala hackerattacker de senaste åren. Regimen i Pyongyang påstås ha beordrat angreppen, och en formell rättsprocess har inletts.(TT)
Publicerad 6 september 2018

USA har pekat ut en namngiven nordkoreansk programmerare som skyldig till några av de mest omfattande globala hackerattacker de senaste åren. Regimen i Pyongyang påstås ha beordrat angreppen, och en formell rättsprocess har inletts.

Händelserna omfattar viruset Wannacry, hackerattacken mot filmbolaget Sony Pictures 2014 liksom cyberrånet mot centralbanken i Bangladesh 2016.

Annons

USA:s finansdepartement belägger den misstänkte hackaren och det statligt kontrollerade bolaget, Chosun Expo Joint Venture, som mannen arbetade på, med sanktioner.

"Vår hållning är att ställa Nordkorea till svars och att visa regimen att dess provokativa och oansvariga handlingar har en kostnad", skriver departementet i ett uttalande.

I december i fjol beskrev den nordkoreanska regimen påståendena att den låg bakom utpressningsviruset Wannacry som absurda och en "allvarlig politisk provokation".

TT

Annons
Annons
Annons
Annons