Annons
Nyheter

Trump backar om flytt av Israel-ambassad

USA kommer inte att flytta sin Israel-ambassad till Jerusalem - inte ännu. Ett välkommet besked som ger freden en chans, anser palestinska ledare, medan Israels premiärminister uttrycker besvikelse. Beskedet bottnar i ett dokument undertecknat av president Donald Trump, meddelar Vita huset.(TT)
Publicerad 1 juni 2017

Beskedet bottnar i ett dokument undertecknat av president Donald Trump, meddelar Vita huset.

Trump har tidigare deklarerat sin avsikt att flytta den amerikanska beskickningen från Tel Aviv - men det är en känslig internationell fråga, eftersom Israels kontroll över hela staden inte har vunnit internationellt erkännande. Andra länder, som Sverige och EU:s medlemsländer, behåller sina ambassader i Tel Aviv så länge frågan om Jerusalems status inte är löst.

Annons

"Det här är i linje med en långvarig amerikansk policy och internationell samsyn och det ger freden en chans", lyder en kommentar från den palestinska ambassadören i USA, Hussam Zomlot.

I ett uttalande från Benjamin Netanyahus premiärministerkansli i Israel möttes beskedet med besvikelse.

Heliga platser

Det är 50 år sedan Israel intog hela Jerusalem i sexdagarskriget mot grannländerna. Enligt internationella förhandlingar i samband med att den moderna staten Israel grundades efter andra världskriget ska Jerusalem vara en stad under internationell förvaltning, inte minst därför att de heliga platserna i stadskärnan är viktiga för flera stora religioner.

De flesta länder anser med stöd i folkrätten att Östra Jerusalem är ockuperat av Israel sedan 1967. Israel har dock införlivat Jerusalem med landet genom en särskild lag, som har kritiserats hårt i omvärlden.

Flera amerikanska presidenter före Trump har haft ambitionen att flytta USA:s ambassad, men "gått på pumpen". Inte minst skulle reaktionerna bli skarpa i muslimska länder, också de som USA ser som allierade. I Jerusalem finns de helgedomar som näst Mecka och Medina i Saudiarabien vördas mest av muslimer.

Undantag från lag

En amerikansk lag från 1995 om flyttning av beskickningen har därför inte kunnat genomföras. Trump har nu - liksom hans företrädare haft för vana att göra, ett halvår i taget - undertecknat en undantagsklausul som gör att lagen från 1995 inte kan träda i kraft.

Presidenterna Bill Clinton, George W Bush och Barack Obama har alla skjutit upp flytten på detta sätt under sina mandatperioder.

Enligt Vita huset beror Trumps beslut på att han inte vill äventyra chanserna att få i gång fredsförhandlingar mellan israeler och palestinier. Vita huset betonar att det inte är en fråga om, utan när, USA kommer att flytta sin ambassad.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons