Annons
Nyheter

USA-domare kräver lista på migrantbarnen

En domare i delstaten Kalifornien i USA har bestämt att den amerikanska regeringen ska sammanställa en lista över de migrantbarn som separerats från sina föräldrar vid ankomsten till USA. Regeringen har å sin sida bett domstolen om en förlängd tidsfrist för att återförena barn med föräldrar.(TT)
Publicerad 7 juli 2018

En domare i delstaten Kalifornien i USA har bestämt att den amerikanska regeringen ska sammanställa en lista över de migrantbarn som separerats från sina föräldrar vid ankomsten till USA.

Regeringen har å sin sida bett domstolen om en förlängd tidsfrist för att återförena barn med föräldrar. En domare har sedan tidigare bestämt att barn under fem år ska återförenas med sina föräldrar inom 14 dygn från och med den 26 juni, och 30 dagar för barn äldre än fem år.

Annons

Fler än 2 300 barn, däribland 100 som är under fem år, har skiljts från sina föräldrar när de tagit sig in i USA utan visum, även om de gjort det för att söka asyl. Förfarandet är ett led i USA:s president Donald Trumps så kallade nolltoleranspolitik.

I nuläget hålls omkring 11 800 migrantbarn i förvar, men 80 procent av dem är ensamkommande tonåringar, enligt amerikanska myndigheter.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons