Annons
Nyheter

USA-diplomater i Kina varnas för ljudfenomen

USA:s utrikesdepartement utfärdar en hälsovarning för sina anställda i hela Kina efter rapporter om att diplomater i landet fått symptom som liknar hjärnskador.(TT)
Publicerad 8 juni 2018

Tidigare har det amerikanska utrikesdepartementet bekräftat att en anställd vid konsulatet i Kanton (Guangzhou) drabbats av vad som beskrivs som en medicinsk incident, och att man skickat dit en grupp för att undersöka andra anställda och deras familjer.

"Utrikesdepartementet har fått medicinsk bekräftelse på att en regeringsanställd i Kina fått skador som överensstämmer med dem som drabbat personal i Havanna, Kuba", skriver departementet i ett uttalande.

Annons

Den amerikanska regeringen uppger att man fört en grupp människor från konsulatet tillbaka till USA för utvärdering av deras symptom.

Varningen gäller "oförklarliga fysiska symptom eller händelser, auditiva eller sensoriska fenomen", och symptom är bland annat yrsel, huvudvärk, tinnitus, trötthet, sömnproblem och problem med hörseln.

Från kinesiskt håll säger man att man undersökt det första fallet, men inte kommit fram till vad som kan ha orsakat det. Den statliga tabloiden Global Times beskriver i en ledare situationen vid konsulatet som väldigt konstigt, och att det kinesiska folket inte tror att landets officiella organisationer skulle utföra ljudattacker mot amerikanska diplomater, eftersom det inte stämmer överens med Kinas grundläggande principer.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons