Annons
Nyheter

USA byter befälhavare i Kabul i känsligt läge

USA byter befälhavare för sina och Natos styrkor i Afghanistan. General John Nicholson reser hem efter mer än två år på posten, och general Austin Scott Miller tar över. Miller har lett USA:s enhet för specialinsatser i Afghanistan sedan 2013.(TT)
Publicerad 2 september 2018

USA byter befälhavare för sina och Natos styrkor i Afghanistan. General John Nicholson reser hem efter mer än två år på posten, och general Austin Scott Miller tar över. Miller har lett USA:s enhet för specialinsatser i Afghanistan sedan 2013.

Befälsbytet kommer i ett känsligt läge i kriget, som pågått i 17 år. Försök har gjorts att få till fredssamtal med talibanerna och i juni kom USA överens med rörelsen om eldupphör. Men överenskommelsen bröts och den senaste tidens attacker från både talibanerna och Islamiska staten har förstärkt pessimismen om landets framtid.

Annons

Inbördeskrig har rått i princip konstant i Afghanistan sedan slutet av 1970-talet och landets ekonomi och infrastruktur ligger i ruiner. Efter terrordådet den 11 september 2001 började USA bomba Afghanistan varpå talibanstyret föll. Försöken att sedan dess bygga upp landet har i stort misslyckats.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons