Annons
Nyheter

Talibanledare dödförklarad i känsligt läge

Jalaluddin Haqqani, mytomspunnen ledare för en av de största militanta rörelserna i Afghanistan, har gått bort vid 79 års ålder. Beskedet från talibanerna kommer i ett känsligt läge för landet. Att berätta om ledarens död kan därför ha strategisk betydelse, tror en expert.(TT)
Publicerad 4 september 2018

Talibanerna anger inte var eller när deras ledare ska ha dött. "Han utstod svåra prövningar i religionens namn då han var ung och stark, och utstod på äldre dagar långvarig sjukdom", står det i rörelsens kungörelse kring dödsfallet, enligt nyhetsbyrån AFP.

Jalaluddin Haqqani är symboliskt viktig som islamistisk ideolog och militär ledare. Han gjorde sig ett namn som gerillakrigare mot den sovjetiska närvaron i Afghanistan och åtnjöt sedan stöd från USA och Pakistan under kriget på 1980-talet. Det florerar till och med uppgifter - dock sannolikt falska - om att han i den vevan träffade USA:s dåvarande president Ronald Reagan. Hans rörelse strider i dag mot USA och regimen i Kabul.

Annons

Haqqani knöt hursomhelst nära band till Usama bin Ladin, som lockades till området i samband med kriget och sedan gömde sig där inför och efter terrordåden mot Washington och New York den 11 september 2001.

Kan vara strategi

I det krig mot terrorismen som vidtog hittade USA till slut bin Ladin och dödade honom i Pakistan 2011. De senaste åren har amerikanerna flera gånger skickat ut uppgifter om att Haqqani är död, men det har inte bekräftats av talibanerna förrän nu.

Sydasienkännaren Sten Widmalm, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, bemöter uppgifterna med försiktighet. Han menar att det kan finnas en strategi bakom meddelandet om en så pass symboliskt viktig ledares död. Än finns heller inga konkreta bevis.

””

Eldupphör i Afghanistan

I Afghanistan finns ett visst hopp om fredsförhandlingar mellan talibanerna och Kabul sedan den afghanske presidenten Ashraf Ghani erbjudit en tre månader lång vapenvila. Men överenskommelsen bröts av talibanerna. Uppgifterna om ledarens död kommer därför i ett känsligt läge.

””

Jalaluddin Haqqanis militanta rörelse kallas numera Haqqani-nätverket. Hans son Sirajuddin Haqqani har tagit över ledarskapet, och ingår också i talibanernas ledning.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons