Annons
Nyheter

Efter Parisdåden: Supermyndighet föreslås

Inrätta en supermyndighet mot terrorism i stil med USA:s departement för inre säkerhet. Förslaget kommer från en kommission som utrett terrordåden i Frankrike.(TT)
Publicerad 5 juli 2016

Undantagstillstånd infördes och 10 000 soldater patrullerade gatorna efter terrorattackerna i Paris i november i fjol då 130 människor miste livet. Men insatserna har haft liten effekt på säkerhetsläget, anser den parlamentariska kommission som lade fram sin rapport på tisdagen.

Med tanke på det stora hot terrorismen utgör måste underrättelsetjänsten bli mycket mer effektiv, anser utredningen enligt franska medier. De många underrättelsetjänsterna - sex stycken som lyder under olika ministerier - behöver underordnas en enda myndighet.

Annons

Flera elitstyrkor

Det finns i dag ingen inrättning som är kapabel att samordna insatserna, är bedömningen.

Utredningen öppnar för en sammanslagning av tre insatsstyrkor som är kända under förkortningarna GIGN, BRI och Raid. Förslaget framförs enligt tidningen Le Parisien trots att inrikesminister Bernard Cazeneuve är emot det.

Ett annat behov som lyfts fram är förbättrad övervakning av vad som sker i fängelserna. Kartläggning av attentatsmännen har visat hur en stor del av dem radikaliserats: Efter att ha börjat med traditionell brottslighet har de anslutit sig till militanta islamister i fängelse.

Oklar effekt

Kommissionen ifrågasätter både det undantagstillstånd som infördes efter dåden i november och hur mycket det stora säkerhetspådraget Operation Sentinelle i realiteten bidragit till att förbättra läget.

Det var i samband med terrorattentaten i januari 2015 mot satirtidningen Charlie Hebdo och en judisk mataffär, som tillsammans krävde 17 liv, som insatsen drogs i gång.

Den utökades efter novemberattackerna mot bland annat nattklubben Le Bataclan, en serie attentat som sammantaget tog 130 liv. 10 000 soldater sattes att bevaka skolor, synagogor och andra utsatta platser.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons