Annons
Nyheter

Tyskt anti-europarti valde ny ledare

Det EU-kritiska partiet Alternativ för Tyskland (AFD) har valt en ny ledare, vilket lär leda till att invandringsfrågan blir viktigare för partiet.(TT)
Publicerad 5 juli 2015

Det EU-kritiska partiet Alternativ för Tyskland (AFD) har valt en ny ledare, vilket lär leda till att invandringsfrågan blir viktigare för partiet. Affärskvinnan och fyrabarnsmamman Frauke Petry vann maktstriden mot partiets grundare och ledare Bernd Lucke på den extra partikongress som samlade 3 500 medlemmar i Essen.

Ledarstriden mellan de två har pågått i månader. Bernd Lucke har kritiserats för sin ledarstil och för att alltför ensidigt ägna sig åt att kritisera EU, euron och Tysklands Europapolitik. Petry har lyft fram att hon vill att partiet tar upp alla frågor "utan tabun".

Annons

Petry vann kongressledamöternas särskilda gillande när hon i sitt tal lyfte fram invandringen till Tyskland och talade om "massiva integrationsproblem" och att islam är en "främmande" religion.

AFD bildades så sent som 2013 och var ytterst nära att komma in i den tyska förbundsdagen i valet samma år. I EU-valet året efter fick man åtta procent. Partiet finns representerat i fem delstatsparlament.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons