Annons
Nyheter

Tyskland jagar ny president

Den populäre utrikesministern? Den gröne brobyggaren från Schwaben? Frågan är vem som ska flytta in i Schloss Bellevue i Berlin när Tysklands president går i pension i vår. Nu möts Angela Merkel och hennes koalitionspartners i förhandlingar - som lär bli hårda.(TT)
Publicerad 6 november 2016

Utanför Tyskland är Joachim Gauck något av en doldis. Som tysk president är hans funktion främst ceremoniell - den politiska makten ligger hos förbundskanslern Angela Merkel.

På hemmaplan är den tidigare prästen och medborgarrättsaktivisten från Rostock i dåvarande Östtyskland både välkänd och omtyckt i stort sett i alla politiska läger. I vår lämnar han sitt ämbete efter fem år, och jakten på en efterträdare har redan börjat.

Annons

Träffar koalitionspartners

Under helgen har Angela Merkel (CDU) träffat sina koalitionspartners Sigmar Gabriel (SPD) och Horst Seehofer (CSU) för att försöka ta fram ett förslag till efterträdare, rapporterar public service-kanalen ARD: Kandidaten ska därefter godkännas av förbundsförsamlingen.

SPD skulle gärna se den sittande utrikesministern och socialdemokraten Frank-Walter Steinmeier som president. Steinmeier röstas regelbundet fram som Tysklands mest populära politiker, men kommer sannolikt inte att godkännas av den kristdemokratiska majoriteten. Även Europaparlamentets talman Martin Schulz har förekommit i spekulationerna.

Grusade förhoppningar

I CDU hoppades många länge på förbundsdagens talman, kristdemokraten Norbert Lammert. I dagarna grusades de förhoppningarna då han meddelade att han varken planerar att bli president eller ställa upp i nästa års förbundsdagsval. Finansministern Wolfgang Schäuble, med 40 års politisk erfarenhet, är en annan tungviktare som nämnts.

Ett namn som skulle kunna gå hem både till höger och vänster är Winfried Kretschmann, regeringschef i delstaten Baden-Württemberg. Kretschmann tillhör De gröna men har en tämligen konservativ framtoning, vilket har banat väg för framgångar i en delstat som traditionellt styrs av CDU.

Valet äger rum 12 februari 2017, då förbundsförsamlingen sammanträder i riksdagshuset i Berlin.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons